Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Fridolin lyfte fram klimatet som främsta frågan i vår tid

Det var en välvillig frågestund som åhörarna i Tångahallen fick ta del av när Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin besökte Vårgårda möte under tisdagskvällen. Fridolin fick gott om utrymme att tala om klimatet, som han menar är överordnad alla andra politiska frågor i vår tid.

Nyheter · Publicerad 12:40, 17 aug 2018

Under utfrågningen fick Gustav Fridolin också bland annat berätta om sitt engagemang i en lokal Equmeniakyrka i Stockholm.

– Där får jag vara bara jag och vi lägger bort alla titlar.

På frågan hur han ser på kopplingen mellan sin tro och sin profession blev svaret att han försöker göra sitt bästa, och att tro och ansvar är två saker som hänger ihop för honom.

– Kyrkan bär – som varje sammanslutning som vill förändra världen – ett ansvar. Och klimatfrågan är den stora solidaritetsfrågan.

Gustav Fridolin hade många allvarliga ord att säga om klimatet, bland annat menade han att det är just denna fråga som efterkommande generationer kommer att döma oss nu levande för.

– Vi kan bråka om allt möjligt. Men löser vi inte detta så löser vi inget annat, sade han och fick en applåd.

Fridolin betonade också att det inte bara är den enskilde utan samhället som helhet som ska göra skillnad.

När Jan Björklund besökte Vår­gård­a möte förra veckan fick han svara på kritiska frågor om Liberalernas syn på konfessionella friskolor. Någon sådan fråga fick inte utbildningsministern, trots att han skärpt tonen mot religiösa friskolor, och sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna som helt vill förbjuda dessa skolor.

I stället fick Fridolin på utbildningsområdet prata om det han såg som framgångar under regeringstiden, han lyfte exempelvis fram en ökning vad gäller hur många som utbildar sig till lärare.

Partiledarutfrågningarna sänds på hemsidan www.vargardamote.se

Kvällens ...

Ord: ”Ansvar”.
Något Fridolin återkommer till oavsett om det gäller klimatet, bilbränder eller skolan.

Kvällens citat:
"Min fru säger att jag inte alls är uppväxt i Vittsjö utan att jag är uppväxt på 1950-talet".
Apropå att Gustav Fridolin gillar gammaldags mat.

Kvällens sång: Ikaros, Björn Afzelius.
Den leder samtalet in på utbildningsfrågor.

Brännpunkt: ”Jag skulle nog säga att det vi har gjort innebär en ny riktning."
Samtalet blev aldrig särskilt hett, men när utbildningsministern fick frågan om vad det egentligen blev av att ge skolan en ny riktning de första 100 dagarna under nya regeringen, syntes en liten reaktion.

Ockelbo toppar svensk skilsmässostatistik

Samhälle. Ockelbo, Gnesta och Sundbyberg har något gemensamt. De är nämligen de kommuner där skilsmässofrekvensen är högst. Piggast på vigsel är par i Solna.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...