Under utfrågningen fick Gustav Fridolin också bland annat berätta om sitt engagemang i en lokal Equmeniakyrka i Stockholm.
– Där får jag vara bara jag och vi lägger bort alla titlar.
På frågan hur han ser på kopplingen mellan sin tro och sin profession blev svaret att han försöker göra sitt bästa, och att tro och ansvar är två saker som hänger ihop för honom.
– Kyrkan bär – som varje sammanslutning som vill förändra världen – ett ansvar. Och klimatfrågan är den stora solidaritetsfrågan.
Gustav Fridolin hade många allvarliga ord att säga om klimatet, bland annat menade han att det är just denna fråga som efterkommande generationer kommer att döma oss nu levande för.
– Vi kan bråka om allt möjligt. Men löser vi inte detta så löser vi inget annat, sade han och fick en applåd.
Fridolin betonade också att det inte bara är den enskilde utan samhället som helhet som ska göra skillnad.
När Jan Björklund besökte Vårgårda möte förra veckan fick han svara på kritiska frågor om Liberalernas syn på konfessionella friskolor. Någon sådan fråga fick inte utbildningsministern, trots att han skärpt tonen mot religiösa friskolor, och sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna som helt vill förbjuda dessa skolor.
I stället fick Fridolin på utbildningsområdet prata om det han såg som framgångar under regeringstiden, han lyfte exempelvis fram en ökning vad gäller hur många som utbildar sig till lärare.