Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

"Fredsmarsch" mot Israel urartade i våld

Det blir ingen utredning av långfredagens händelser i Gaza, då minst 16 palestinska demonstranter dödades av israelisk militär. Skottlossningen skedde bland annat sedan palestinier blivit våldsamma, och flera av de dödade tillhör terrorstämplade Hamas.

Nyheter · Publicerad 20:00, 3 apr 2018

Inför fredagen hade Gazabor uppmanats att sätta upp protestläger längs gränsen mot Israel. Bland de omkring 30 000 deltagarna deltog familjer med barn, men också ett stort antal ungdomar som rapporteras ha ignorerat uppmaningar från såväl arrangörerna som den israeliska militären att hålla sig en bit ifrån gränsen. Bland demonstranterna fanns också radikala grupper som utnyttjade situationen för sina syften. Israelisk militär besvarade de stundtals våldsamma protesterna med att skjuta både skarp och gummimantlad ammunition mot palestinier. Många skadades och flera dödades.

"Fredsmarscherna" är planerade att pågå under sex veckor och hålls utmed Israels gränser. Demonstranterna kräver att palestinska flyktingar ska få återvända till Israel men uttrycker också för missnöje med att USA flyttar sin ambassad till Jerusalem den 14 maj.

Efter fredagens våld sammankallades FN:s säkerhetsråd till krismöte på initiativ av Arabförbundets representant Kuwait.

– Alla uttryckte bestörtning över det stora antalet döda och skadade i någon form, i olika grad. Många, kanske alla utom USA, pekade på att användandet av våld måste vara proportionellt och att Israel har ett ansvar att respektera internationell rätt. Flera av oss krävde också en snabb utredning av händelserna, säger Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet.

Sverige sade i sitt anförande också att den humanitära situationen i Gaza är fruktansvärd och att en långsiktig, hållbar lösning måste hittas, inklusive ett slut för Israels blockad av Gaza.

På fredagen inleddes också det judiska påskfirandet. Israels FN-ambassadör Danny Danon anklagade i ett uttalande terror­stämplade Hamas för att ut medvetet provocera fram konflikten för att kunna "sprida lögner" om Israel.

– Detta skamliga utnyttjande av vår högtid kommer inte att kunna hindra oss från att tala sanningen om Hamas terrorist-samlingar, som syftar till att destabilisera regionen, sade Danny Danon enligt Jerusalem Post.

– Precis som vi varnade har den så kallade ”fredsmarschen” i dag visat sig vara en välorganiserad och våldsam terroristsamling finansierad av Hamas, sade Danny Danon.

– I dag har vi sett ytterligare exempel på hur Hamas utnyttjar civila genom att sända barn till staketet mot Israel och medvetet riskera deras liv. Det internationella samfundet får inte låta sig bedras av Hamas försök att dölja sina brott.

FN:s generalsekreterare António Guterres har begärt en oberoende utredning av fredagens händelser. EU:s utrikeschef Federica Mogherini och människorättsgruppen Amnesty International har framfört liknande krav.

Men Israels försvarsminister Avigdor Lieberman avvisar kraven.

– De israeliska soldaterna gjorde vad som krävdes. Jag tycker att alla våra soldater förtjänar en medalj.

Hamas utnyttjar civila genom att sända barn till staketet mot Israel och medvetet riskera deras liv.

Många spekulationer om Bibelns Antikrist

Ledare Ett politiskt system Bibeln talar om Antikrist, den store motståndaren till Kristus. Uppenbarelseboken ger antydningar om en världsstat som ska uppstå och som ska ledas...

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...