Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Franska parlamentet kommer eventuellt ta beslut i abortfrågan. Foto: Assemblee nationale

Fransk lag kan förbjuda prolife-information

Det franska parlamentets underhus, nationalförsamlingen, vill förbjuda "medvetet vilseledande" abortkritisk information som riktar sig till gravida på internet. För att kunna träda i kraft måste lagförslaget först antas av senaten. En hemsida som förslaget riktar sig emot hävdar att regeringen å sin sida skönmålar aborter.

Nyheter · Publicerad 09:55, 13 dec 2016

Nationalförsamlingen antog lagförslaget förra torsdagen, efter en debatt där familjeminister Laurence Rossignol hävdat att "yttrandefriheten inte får förväxlas med att manipulera människor", skriver CNSNews.com.

Förslaget innebär att utgivare av hemsidor med information som är "medvetet vilseledande, hotfull och/eller som utövar psykologisk eller moralisk press", och som syftar till att övertala en kvinna att inte genomgå abort, ska kunna åtalas och dömas till två års fängelse och böter på motsvarande 294 000 kronor.

Enligt förespråkarna syftar lagen till att förhindra spridning av felaktig eller partisk information. Men kritikerna anser att lagens intention är missriktad och skrivningen dessutom alltför vag.

Sedan 1993 är det förbjudet att i Frankrike försöka förhindra en abort genom att till exempel blockera vägen till en abortklinik. Förbudet har sedermera utökats till att omfatta också "moraliska och psykologiska påtryckningar" för att avstyra en abort, och ska nu alltså även information som sprids över internet inkluderas.

Den franska regeringens officiella hemsida om abort varnar utryckligen för hemsidor som "utger sig" för att vara neutrala medan de i själva verket "drivs av militanta abortmotståndare".

"De är ibland svåra att upptäcka, men se genomgående upp för sajter och hjälplinjer som ägnar en stor del av sitt innehåll exempelvis åt mödraskap och påstådda komplikationer och trauman i samband med abort", står det.

I stället rekommenderas hemsidor från bland annat den franska motsvarigheten till RFSU, Planning Familial, eller hemsidor som drivs av den nationella organsiationen för abortkliniker.

En av de sajter som lagförslaget siktar in sig på är ivg.net (där ivg står för förkortningen av det franska uttrycket för abort). Hemsidan sticker inte under stol med sin abortkritiska inställning eller att man vill informera kvinnor om de olika alternativen till abort.

Ivg.net är ytterst kritiskt till det nya lagförslaget, som man menar innebär ett förbud mot att både avråda från och förebygga abort. Det stämmer heller inte överens med skrivningar i abortlagen och landets internationella åtaganden om att stävja abort.

I ett brev till president François Hollande vädjar den franska katolska biskopskonferensens ordförande, ärkebiskop Georges Pontier, om att inte låta lagen träda i kraft.

– I svåra situationer är många kvinnor tveksamma till att behålla barnet de bär på. De känner att de behöver prata om det, söka råd. En del, ibland mycket unga, upplever en verklig existensiell ångest inför detta dramatiska val, som kommer att påverka hela deras liv, skriver ärkebiskopen och påpekar att kvinnor har rätt att både söka olika slags information och fatta olika val om sin graviditet.

– Ska den minsta uppmuntran till att behålla ett barn nu ses som "psykologisk och moralisk påtryckning"? undrar han.

Frankrike har fri abort till och med vecka tolv, och slopade tidigare i år den tidigare obligatoriska reflektionsveckan före abort.

I svåra situationer är många kvinnor tveksamma till att behålla barnet de bär på. De känner att de behöver prata om det, söka råd.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier