Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Jesus är en levande person och den ende som kan förvandla oss i grunden”, säger Carina Nyman. Foto: Jonas Adolfsson

Från knarkträsk till rikt Gudsliv

Hon var en av de hopplösa heroinisterna på Sergels torg när Jesus kom i hennes väg. I dag är Carina Nyman, 49, en lycklig kvinna, upptagen med att förverkliga sina drömmar.– Jesus är underbar, säger hon.

Nyheter · Publicerad 16:04, 27 maj 2013

Med en rysning minns Carina stämningen i hemmet där pappa söp och mamma hade nervösa besvär.
– Det var lite som i en Ingemar Bergman-film eller en Norénpjäs, förklarar hon, med stockholmsdialekt och rödtoniga, midjelånga rastaflätor.
I ruset förgrep sig pappan på Carina. Å andra sidan kunde samme man, under nyktra perioder, vara en hyfsad familjefar. Carina minns exempelvis hur både han och mamman ibland berömde hennes insatser i skolan. Hon briljerade särskilt i målning och drömde om att bli konstnär.

När Carina var 12 år dog pappan i en alkoholrelaterad båtolycka. Hon minns knappast begravningen och själv hade hon redan tagit sina första steg i pappans fotspår.
– Under en och samma sommar gick jag från barbiedockor till att röka hasch, säger Carina som hade smakat alkohol redan som 10-åring.
Det var 1970-tal och Carina hittade en identitet i missbruket. Att hänge sig åt droger var som att komma hem; och männen i hennes liv var av samma kaliber som hennes pappa hade varit.
– Det var män med de rätta sortens fel; sådana som var elaka och slogs, säger Carina, som snart var en av de beryktade heroinisterna på Sergels torg.

När Carina blev mamma, 24 år gammal, blev det starten på ett par drogfria år. Carina fick nu även lite jobb inom kultursektorn. Men lyckan var över då hon vid en fest 1989 tillät sig att ta lite droger. På festen träffade hon också en ny man – av fel sort. Nu väntade flera svarta år i droger, olika män och misshandel.
1998 kom beskedet att Carinas bästa väninna, Anki, hittats död i en överdos.
– Det chockade mig. Plötsligt kom min egen död närmare, förklarar Carina som började grubbla över livet och döden.
Hon kunde låsa in sig på toan för att få vara själv och be till Gud.
– Jag satt där med blåtiror och brutna revben och utanför var lang­arna och min aggressive man som hade misshandlat mig.
"Gud om du finns, snälla hjälp mig", var hennes desperata bön.

Två månader senare kom Carina till avgiftning på Danderyds sjukhus. Där mötte hon en vänlig läkare.
– Han såg ut som Richard Cham­berlain i filmen Törn­fåg­larna, säger Carina och flinar. Jag tittade honom djupt i ögonen och sa att jag knarkar jättemycket och jag behöver få hjälp.
Och Carina fick hjälp. Hon remitterades till en avdelning för vidare rehabilitering. Två av sköter­skorna visade sig vara personligt kristna.
– Jag såg att de hade kors om halsen och jag började fråga dem varför, berättar Carina.
Lite diskret kunde Carina och sköterskan ibland gå in i ett avgränsande rum för att samtala.
– Vi låtsades ringa, fnissar Carina som nu fick höra sköterskan, med ögon full av liv, berätta om Jesu kärlek.
Senare på kvällarna kom nattsjuksköterskan som visade sig vara en gammal "flummare" som blivit frälst. Det var också hon som senare fick hjälpa Carina till kristen behandling, på Erik Edin-stiftelsens familjevård på Venngarn.

För sitt inre föreställde hon sig en klostermiljö där alla gick klädda som nunnor.
– Mina enda referenser till kristen tro var helgmålsringning på tv och gamla Ingrid Bergman­fil­mer, säger hon och skrattar hjärtligt.
Att bli frälst var en icke-fråga för Carina, det hon behövde var hjälp att få ordning på sitt liv.
Men den varma miljön på hemmet berörde henne och redan efter 14 dagar bad hon med i en enkel frälsningsbön. Hon berättar hur personalen blev jätteglada över hennes steg. Själv kände hon ingenting.
– Jag tänkte att jag är en så dålig människa så det här biter nog inte på mig, säger Carina, som den kvällen gick och lade sig med en känsla av misslyckande.
Men nästa dag vaknade hon – helt utan de abstinensbesvär som plågat henne i fyra veckor. Snart insåg hon också att den panik-ångest som följt henne sedan barndomen var borta.
– Sedan dess har jag aldrig haft en panikkänsla, berättar hon triumferande.

Efter sin rehabilitering har Carina själv jobbat med kristen missbrukarvård. För egen del har hon sluppit återfall och hon har kunnat lönearbeta nästan helt utan sjukdagar.
Inte nog med det. Carina har också börjat förverkliga en del av sina drömmar. En sådan dröm är "Hippietanten", den annorlunda butik som hon startat mitt emot stationen här i Laxå. Lokalen är bohemiskt men smakfullt inredd. Hit kan hon bjuda in gubbarna på parkbänken på lite kaffe, eller ungdomarna som hänger på stationen på en fika. Här ordnar Carina också trevliga kvällar för kvinnor där hon säljer kläder eller arrangerar ljus- och tupperwarepartyn.
– Men jag har alltid en liten baktanke – att göra Jesus känd för människor, säger hon med en stolt blick mot den mäktiga fondtapeten med Jesus som huvudmotiv.

Det har gått femton år sedan Carina lämnade den tillvaro som höll på att ta hennes liv. I dag är hon lycklig mamma, och hon jobbar heltid som regional samordnare inom LP Sverige.
Med hjälp av skuldsanering blev hon 2006 också skuldfri. Därmed öppnades möjligheten att förverkliga ytterligare en dröm.
– Jag startade eget skivbolag, lyser Carina, som snart ger ut sin tredje cd
Stilen är singer-songwriter med rock- och bluesinfluenser, och Carina sjunger och spelar gitarr och munspel. Hon uppträder gärna på kvinnofrukostar och på olika fängelser. Och hon missar aldrig ett tillfälle att berätta om den person hon älskar mest.
– Det är Jesus. Han är en levande person och den ende som kan förvandla oss i grunden.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se


Fakta Carina Nyman

Ålder: 49 år
Familj: Sonen Joakim 26 år
Yrke: Samordnare inom LP Riks
Framtidsdröm: 1. Att LP-verk­samheten ska utvecklas så att ännu fler får hjälp. 2. Att bli farmor.
Favorit­bibelord: 2 Krön 16:9
Läser: Bibeln, och ska just börja med en trilogi av Johannes Cassianus.

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...