Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Framgång för USA:s prolife-rörelse kan spridas globalt

USA ser ut att gå i en mer abortrestriktiv riktning. Inom svenska RFSU och internationella Amnesty är man oroade över att USA även kan komma att påverka andra länder i världen att inta en mer sträng abortpolitik, en politik som kan komma att leda till att fler barn får födas.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 jun 2022

Inom en snar framtid väntas USA:s högsta domstol offentliggöra sitt beslut om abortfrågan. Med läckta uppgifter som grund tror många att domstolen kommer att riva upp det som gällt i hela USA ända sedan domstolsfallet Roe mot Wade 1973.

En sådan utgång skulle innebära att det blir upp till delstaterna att besluta om abortlagstiftningen.

Lobbyorganisationen RFSU:s tidning Ottar är en av dem som förfäras över ett troligt amerikanskt domstolsbeslut. I tidningen uttrycker flera abortförespråkare sin oro över att en mer restriktiv amerikansk abortpolitik kan komma att få global påverkan.

– USA har en unik position både i form av globalt ledarskap och genom ekonomiskt stöd till andra länder, säger Boni­face Ushie, forskare med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter vid African Population and Health Research Centre i Nairobi, till Ottar.

– Det kommer att fungera som inspiration och en form av godkännande för både konservativa politiker och andra abortmotståndare, säger Kenneth Juma, även han forskare och epide­mio­log vid African Population and Health Research Centre.

Även Amnesty uttrycker sin bestörtning över att USA ser ut att vara på väg mot ett beslut som kan komma att bidra till färre avbrutna graviditeter.

”Att frånta kvinnor och andra som kan bli gravida rätten att fatta beslut över sin reproduktion och sina liv är oacceptabelt”, skriver organisationen på sin webbsida.

Amnesty förklarar dock inte närmare vilka människor, utöver kvinnor, man menar kan bli gravida.

Inom prolife-rörelsen globalt finns nu en växande optimism om framgångar även i andra delar av världen. Bland annat lyfter representanter i Australien och i afrikanska länder utvecklingen i USA som en möjlighet att rikta fokus mot det ofödda barnets rättigheter.

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00