Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Frälsningsbeslut och bönesvar på digitala konferenser

Ett 50-tal frälsningsbeslut via chatten under Nyhemsveckan och människor berörda genom själavård på telefon under Torpkonferensen. Det är några konkreta resultat från årets annorlunda midsommarvecka.

– Den respons vi har fått, inte minst i chattarna, tyder på att vi nått fram, säger Nyhemsveckans ordförande Mikael Samuelson.

Nyheter · Publicerad 16:32, 22 jun 2020

Inställda konferenser har omvandlats till digitala konferenser med gott resultat. Nyhemskonferensens ordförande Mikael Samuelson känner mycket värme när han ser tillbaka på den gångna veckan, inte bara när det gäller vädret.

– Det har varit fantastiskt roligt att kunna göra det här. Det har varit en ovanlig vecka med mycket vanliga inslag. Vi har haft en del tekniskt strul men jag tror ändå att vi både nådde fram och nådde genom rutan, säger han till Världen idag.

I samband med de livesända mötena har man använt sig av verktyget Church Online, där människor har kunnat delta via en chatt-funktion. Där har det funnits möjlighet att kommentera, be om förbön och räcka upp sin hand till frälsning genom att trycka på en knapp.

– Vi har fått 53 händer för frälsning och vi har bett med över 100 personer som ville ha förbön via chatten. Vi har uppmanat människor att ta kontakt med oss eller närliggande kyrka för uppföljning.

Nyhemsveckans möten har sänts digitalt även tidigare år, men den interaktiva möjligheten är något nytt som konferensledningen vill fortsätta att utveckla.

– Att möta människor digitalt och erbjuda förbön även via nätet är något vi absolut tar med oss. Det är det som är den stora grejen när vi går tillbaka till det vanliga.

Hur man tar med sig detta inför hösten är något Mikael Samuelsson tror att alla församlingar behöver fundera på. För dem som fortsätter sända gudstjänster digitalt ligger det också en utmaning i att vara lika närvarande på skärmen som i kyrkan, menar han.

– Nu har lovsångarna och de som talat jobbat rakt in i kameran och klivit ut i vardagsrummen. Det stora tricket inför framtiden är att hitta ett samspel mellan närvaron i kyrkan och närvaron i datorn.

Ungefär 550 enheter har varit uppkopplade via Facebook och Church Online vid varje gudstjänst. Till det kommer alla de som följde mötena via tv-kanalen TBN Nordic.

Även Torpkonferensen har följts av många via nätet. Tusentals har sett programmen ”Morgon med Torp”, där EFK:s missionsdirektorer samtalat med gäster.

– Gud är inte begränsad av corona, säger Emma Axklo, böneansvarig, i ett videoklipp på Facebook.

Hon berättar om helanden under 24-7-bönen, att människor blivit berörda genom själavårdssamtal via telefon och om bönesvar på förbönsämnen som lämnats i den digitala böneskålen.

Även under tonårskonferensen på Instagram har ungdomar vittnat om bönesvar och om att de kommit närmare Gud den här veckan.

Att möta människor digitalt och erbjuda förbön även via nätet är något vi absolut tar med oss.

Ny dödshjälpsdebatt efter assisterat självmord

Etik. Den svenska debatten om dödshjälp aktualiserades i tisdags då den dödshjälpsförespråkande läkaren... torsdag 16/7 18:07

Rätt underlag krävs för hållbara lösningar

Ledare Så snart som ett fenomen kan kopplas samman med invandringen rör vi oss i Sverige på minerad mark.... onsdag 15/7 00:00

Ökad försäljning på Systembolaget

Konsumtion. Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen... torsdag 16/7 14:28

John Derneborg: Med stor respekt hade jag förmånen att sitta ner med en åldrad Berthil Paulson

Gästledare När jag var pastor i ett område som kallas Nordmarken i sydvästra Värmland, så var det väldigt... torsdag 16/7 00:10

Rapport: Trumps asylpolitik hjälper få förföljda kristna

USA. Rekordfå av världens mest förföljda kristna får asyl i USA, konstaterar en färsk rapport från Open... torsdag 16/7 11:27

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Profetisk rörelse tuktade och befruktade Vineyard

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 4/10). Guds helige Ande kom genom profeter med en förnyelsens vind till Vineyardrörelsen. Gud ville fostra...