Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Frälsningsarmén sjösatte samarbete med Stakset

Sebastian Stakset anställs av Frälsningsarmén på 75 procent från den 1 februari för att besöka tvångsvårdade barn och unga. – Jag vill reformera hela fångvården med kärlek, säger den tidigare sångaren i skandalomsusade Kartellen.

Nyheter · Publicerad 08:15, 24 jan 2018

Det är inte alltid ett pressmöte inleds med en bön. Men så är det när Frälsningsarmén och Sebastian Stakset på måndagen bjöd in till ett samtal om sitt gemensamma projekt "De bortglömda barnen – ett räddningsarbete inom SiS och Kriminalvården".

SiS står för Statens institutionssyrelse, en myndighet som enligt sin egen beskrivning "bedriver individuellt anpassad tvångsvård" åt ungdomar med psykosociala problem och ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård.

Sebastian Stakset, som sedan hösten besökt flera SiS-hem, sjunger om dem i sin nya låt, Be för min stad:

"Fader jag ber för min generation, övergivna på en SiS-institution/ de sitter där med ångest och självmordstankar, bakom dessa murar har mitt hjärta bankat".

– När jag sjöng i Kartellen var min musik förbjuden, och man fick smuggla in albumen. Nu kommer jag med ett annat budskap, om hopp och kärlek, och då är jag välkommen, säger Sebastian Stakset, som gjort slut med gangsterrap-gruppen, droger och kriminalitet efter att han blev en bekännande kristen 2013.

Han började besöka ungdomshem i höstas, efter att Aftonbladet berättat om Jasmin, en 13-årig flicka som tog livet av sig på en SiS-anstalt.

– Jag bad till Gud att han skulle öppna en dörr, en väg, säger han, och berättar hur han från sitt kök spelade in ett inlägg som han lade ut på Facebook och Instagram.

Sedan dess har han blivit inbjuden till åtta SiS-boenden, där han berättat om sitt liv och om vägen ur destruktivitet.

– Det här är barn och unga som aldrig känt hopp, aldrig haft någon som sagt att de älskar dem. De drabbas av en chockvåg av kärlek när vi ses. Många får ett personligt möte med Jesus, säger Sebastian Stakset.

Nu går alltså Frälsningsarmén in och stöttar Sebastian Sakset genom ett i första skedet halvårslångt projekt.

Projektledare Mattias Nordenberg, som arbetar med ledarskap och utveckling inom samfundet, kommer att bistå med förarbete och uppföljning kring besöken, medan kår 393 på Södermalm i Stockholm blir en samlingspunkt för arbetet.

– Styrkan är att vi är en organisation med resurser och nöd för de utsatta, medan Sebastian har en unik ingång här, säger Frälsningsarméns programchef Kjell Karlsten, som räknar med att Sebastian Stakset kommer att kunna tacka ja till att besöka ett hem i veckan.

– Om vi tillsammans kan göra något för att hjälpa så är det värt allt. Varje enskild individ är värdefull, och dessutom är det här en stor samhällsfråga.

Sebastian Stakset

Gick tidigare under namnet Sebbe Staxx.

Föddes den 20 december 1985 som Sebastian Stakset Konstenius.

Uppvuxen i förorten Bagarmossen, Stockholm. Bor nu i Bandhagen med fru och barn.

Gick 2008 med i hiphopgruppen Kartellen som grundades av Leo ”Kinesen” Carmona och Janne Babyface.

Satte 2012 upp egenskrivna pjäsen ”Medans vi faller” på Stockholms stadsteater. Han spelade själv huvudrollen.

Har gett ut självbiografin Sebbe Staxx – musiken, brotten, beroendet. Boken är skriven med journalisten Niklas Malmborg och utgiven på Norstedts förlag.

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...