Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Frälsningsarmén ser tydlig ökning av hjälpsökande

Allt fler hjälpsökande vänder sig till Frälsningsarmén för att få hjälp.

– Det som blir allt tydligare nu är den strukturella fattigdomen, säger Daniel Back från Frälsningsarmén Templet i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 22:00, 17 sep 2022

Den här hösten syns en tydlig trend att allt fler söker sig till Frälsningsarméns verksamheter för att få hjälp. Inte minst gäller det ukrainska flyktingar.

– Dagpengarna räcker inte till helt enkelt. Där märks det snabbast, för det här är människor som redan är på marginalen ekonomiskt och då blir det akut på ett annat sätt, säger Daniel Back.

En faktor bakom ökningen är de stigande matpriserna som gör att de pengar som flyktingarna får varje dag helt enkelt räcker till mindre.

– Behoven är väldigt stora. Allt vi lägger ut på borden försvinner. Det är rekvisitioner på kläder och presentkort på mat, blöjor och hygienprodukter. De ukrainska flyktingarna har det väldigt tufft.

Daniel Back oroas av att de redan nu ser en ökande ström, trots att hösten och vintern förväntas bli ännu knaprare.

– Vi har alltid nya människor som kommer hit och vi förväntar oss att det generellt kommer bli ett ökande tryck. Alla som arbetar i Frälsningsarmén jobbar redan hårt, för det är mycket att göra.

– Det kommer bli tufft för många när de använt alla sina knep för att exempelvis klara hyran. De som tidigare gått plus/minus noll kommer inte göra det längre, det kommer fattas pengar för en del, menar han.

Redan är behoven större än resurserna, och Daniel Back räknar med att de hos Frälsningsarmén Templet i Stockholm bara kan hjälpa ungefär en fjärdedel av alla som söker hjälp.

– Vi är beroende av andra människors gåvor för att kunna göra mera, säger Daniel Back.

Stigande priser slår dock inte bara mot flyktingar, utan även mot andra som också lever på marginalen.

– Det slår mot de som är fattiga, till exempel fattigpensionärer och ensamstående med barn. Det är många som hör av sig som till exempel inte klarar av att betala hyran.

Vid Frälsningsarmén ser man framför allt en ökning av den strukturella fattigdomen; när man gör alla rätt men ändå inte får pengarna att räcka till.

– Det är en skillnad mot tidigare, säger Daniel Back och poängterar att för många är den absolut sista lösningen att kontakta Frälsningsarmén och att det därför kan finnas ett stort mörkertal.

När man väl söker hjälp har man ofta tömt alla andra resurser, till exempel dragit ner på näringsrik kost för att man inte har råd.

– Många har det redan svårt och är utanför och kanske till exempel inte kan byta kläder som de vill.

Det är ju frustrerande, det är det verkligen. Vi vet ju att en del har så mycket pengar och så är det just pengar som saknas för andra.

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Vilka orsaker finns till att Adam måste vara en historisk person?

Teistisk evolution (del 3/7). Paulus utgår från att Adam var lika historisk och lika verklig som Abraham, Mose och Jesus. Det... tisdag 31/1 00:00

Antisemitism och vandalisering när Förintelsens offer hedrades

Helsingborg. Ett minnesmärke för Förintelsen, som finns i Helsingborg, utsattes under helgen för vandalisering.... måndag 30/1 19:00

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00