Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Frälsningsarmén i Kiruna siktar mot framtiden

Det första spadtaget till Fräslningsarméns nya kyrka i Kiruna togs nyligen. I samband med detta fick även kåren i Kiruna sin första kårledare på över 30 år.

– Det är ett verkligt trossteg, säger Anita Allandotter, som tillsammans med sin man Henry Lindell nu går in i uppdraget.

Nyheter · Publicerad 11:00, 4 sep 2022

Frälsningsarmén i Kiruna har länge fört en tynande tillvaro. Kåren har bara åtta medlemmar och har inte haft några egna gudstjänster på flera år.

Men ledningen i Stockholm har inte velat släppa tanken på att Kiruna borde vara ett bönecentrum för norra Sverige. I över ett år bad de om att någon skulle få Kiruna på sitt hjärta och känna en kallelse dit.

Denna någon blev Anita Allandotter, tidigare kårledare i Örnsköldsvik. Hon hade ingen aning om ledningens böner, men kände att hon var färdig med sitt arbete i Örnsköldsvik och tänkte alltmer på Kiruna.

– Kiruna fastnade i mitt hjärta. Plötsligt läste och hörde jag om Kiruna överallt, säger hon.

Nyligen välkomnades Anita och hennes man Henry Lindell som nya kårledare i Kiruna.

– Det känns jättespännande, säger hon.

Kiruna är en väldigt speciell plats. I samband med att gruvföretaget LKAB behöver ta mer mark i anspråk flyttas nu hela stadskärnan, en flytt som ska vara helt klar först år 2035.

I samband med detta har LKAB köpt Frälsningsarméns gamla fastighet och nyligen togs spadtaget till en helt ny kyrka.

Den nya fastigheten ska vara klar för inflyttning under tredje kvartalet nästa år.

Fram till dess satsar de nya kårledarna på att skapa kontakter och bygga relationer i bygden.

De vill både lära känna folk och skaffa sig en uppfattning om vilka behov som finns på orten.

– Vi känner oss jättevälkomna av de andra församlingarna i Kiruna och vill stå tillsammans med dem för att bygga Guds rike i norr, säger Anita Allandotter som har stora förväntningar inför framtiden och den nya kyrkan.

– Jag hoppas att människor ska bli frälsta och att vi får bygga en ny kår i Kiruna.

Kiruna fastnade i mitt hjärta
Vi känner oss jättevälkomna av de andra församlingarna i Kiruna och vill stå tillsammans med dem för att bygga Guds rike i norr.

Historik

Frälsningsarméns nuvarande fastighet i Kiruna byggdes 1901 och representerar såväl det tidiga 1900-talets kyrkor som Kirunas rika föreningsliv och den tidiga centrumbebyggelsen i staden.

LKAB tar över den gamla kyrkan som flyttas till ett område där äldre bebyggelse från Kiruna ska bevaras.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00