Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Påve Franciskus lämnar tisdagsmorgonens möte under familjesynoden i Vatikanen. Foto: Alessandra Tarantino / AP / TT

Frågor om familj och äktenskap upp på bordet i Vatikanen

I helgen som gick inleddes Katolska kyrkans tre veckor långa synod om familjefrågor i Rom. Under tre veckor kommer 360 företrädare för kyrkan att diskutera samfundets hållning till bland annat omgifta och samkönade par.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 okt 2015

Arton gifta par och 270 biskopar finns bland den skara som nu samlats till synoden, som fungerar rådgivande åt påve Franciskus.

Påven drog igång processen för två år sedan, då han lät skicka ut frågeformulär till kyrkans alla stift, för att få reda på hur katoliker runt om i världen förhåller sig till sin kyrkas doktrin på familjeområdet, och på hur man bäst kan bemöta dagens utmaningar – splittrade familjer, ensamstående föräldrar och ett allt större antal borgerliga vigslar och samborelationer även bland katoliker.

Många kommer naturligtvis att vilja följa diskussionerna kring hur kyrkan ska förhålla sig till homosexuella och homosexuella relationer. Bland biskoparna finns dessutom djupa skiljelinjer i synen på katoliker som skilt sig och sedan gift om sig borgerligt med någon annan.

Enligt kyrkans lära är det första äktenskapet giltigt – och de efterföljande alltså ogiltiga – om det inte annulleras, blir upplöst, i en särskild inomkyrklig process. Katoliker som lever i dessa nya, enligt kyrkan ogiltiga, äktenskap, kan heller inte ta emot nattvarden.

Framför allt biskoparna från Tyskland, Schweiz och Frankrike skulle gärna se beslut om att låta frånskilda och omgifta katoliker gå till nattvard, liksom en mer tillåtande hållning till homosexuella.

Andra hoppas att synoden på ett tydligt och otvetydigt sätt ska sätta ner foten när det gäller kyrkans syn på äktenskapet som oupplösligt, och utlevd homosexualitet som synd.

Vid en kortare, extrainsatt, synod för ett år sedan mejslade deltagarna ut en rapport som i sin tur till grund för den pågående synoden, som har det formellan namnet "Familjens kallelse och mission i kyrkan och dagens värld".

Synoden kommer att utarbeta förslag till pastorala riktlinjer, varpå påve Franciskus väntas författa en skrivelse som utvecklar frågorna vidare.

"Vad kommer påve Franciskus att ta emot från synoden? Och vad kommer han att göra med det", frågar sig Robert Royal, grundare av den katolska tankesmedjan Faith & Reason Institute i amerikanska National Catholic Register.
"Men om det är något vi kan förutspå med denne påve, så är det att när han väl tar sig an de stora frågorna, så är han oberäknelig".

Robert Royal tycker sig se en tydlig liberal försjutning bland biskopar och kardinaler inom kyrkan, "även om den traditionella läran har haft och kommer att ha starka försvarare."

"Den helige ande kommer också att vara med i allt detta, och kommer utan tvekan att få ett och annat ord med i laget. Det är bara det att vi kan behöva vänta ett tag för att förstå exakt vilka de orden är", avslutar han.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...