Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Påve Franciskus lämnar tisdagsmorgonens möte under familjesynoden i Vatikanen. Foto: Alessandra Tarantino / AP / TT

Frågor om familj och äktenskap upp på bordet i Vatikanen

I helgen som gick inleddes Katolska kyrkans tre veckor långa synod om familjefrågor i Rom. Under tre veckor kommer 360 företrädare för kyrkan att diskutera samfundets hållning till bland annat omgifta och samkönade par.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 okt 2015

Arton gifta par och 270 biskopar finns bland den skara som nu samlats till synoden, som fungerar rådgivande åt påve Franciskus.

Påven drog igång processen för två år sedan, då han lät skicka ut frågeformulär till kyrkans alla stift, för att få reda på hur katoliker runt om i världen förhåller sig till sin kyrkas doktrin på familjeområdet, och på hur man bäst kan bemöta dagens utmaningar – splittrade familjer, ensamstående föräldrar och ett allt större antal borgerliga vigslar och samborelationer även bland katoliker.

Många kommer naturligtvis att vilja följa diskussionerna kring hur kyrkan ska förhålla sig till homosexuella och homosexuella relationer. Bland biskoparna finns dessutom djupa skiljelinjer i synen på katoliker som skilt sig och sedan gift om sig borgerligt med någon annan.

Enligt kyrkans lära är det första äktenskapet giltigt – och de efterföljande alltså ogiltiga – om det inte annulleras, blir upplöst, i en särskild inomkyrklig process. Katoliker som lever i dessa nya, enligt kyrkan ogiltiga, äktenskap, kan heller inte ta emot nattvarden.

Framför allt biskoparna från Tyskland, Schweiz och Frankrike skulle gärna se beslut om att låta frånskilda och omgifta katoliker gå till nattvard, liksom en mer tillåtande hållning till homosexuella.

Andra hoppas att synoden på ett tydligt och otvetydigt sätt ska sätta ner foten när det gäller kyrkans syn på äktenskapet som oupplösligt, och utlevd homosexualitet som synd.

Vid en kortare, extrainsatt, synod för ett år sedan mejslade deltagarna ut en rapport som i sin tur till grund för den pågående synoden, som har det formellan namnet "Familjens kallelse och mission i kyrkan och dagens värld".

Synoden kommer att utarbeta förslag till pastorala riktlinjer, varpå påve Franciskus väntas författa en skrivelse som utvecklar frågorna vidare.

"Vad kommer påve Franciskus att ta emot från synoden? Och vad kommer han att göra med det", frågar sig Robert Royal, grundare av den katolska tankesmedjan Faith & Reason Institute i amerikanska National Catholic Register.
"Men om det är något vi kan förutspå med denne påve, så är det att när han väl tar sig an de stora frågorna, så är han oberäknelig".

Robert Royal tycker sig se en tydlig liberal försjutning bland biskopar och kardinaler inom kyrkan, "även om den traditionella läran har haft och kommer att ha starka försvarare."

"Den helige ande kommer också att vara med i allt detta, och kommer utan tvekan att få ett och annat ord med i laget. Det är bara det att vi kan behöva vänta ett tag för att förstå exakt vilka de orden är", avslutar han.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Vi slänger mindre – men förvarar grönsakerna fel

Vardag Livsmedel. Om gurkan fick ligga framme i rumstemperatur och löken hamnade i kylen så skulle de hålla längre. Att förvara maten rätt är en viktig del i att...

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...