Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

FP-politiker: Behövs beredskap hos arbetsgivare

Nyheten om barnmorskan Ellinor Grimmark som nekades en utlovad tjänst för att hon inte ville medverka vid aborter har startat en debatt om samvetsfrihet som nu engagerar många. Folkpartisten Staffan Werme vill att ansvariga i vården ska göra sig beredda att samtala om samvetsfrihet framöver.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 feb 2014

Den som söker på ordet samvetsfrihet bland motioner på riksdagen hemsida märker ganska fort att den frågan inte är bland de hetaste att lyfta för makthavarna. Det är framför allt representanter från två partier som över huvud taget motionerat om samvetsfrihet de senaste åren: Krist­demokraterna och Sverige­demo­kraterna.
KD som parti har valt att säga nej till en lagstadgad samvetsklausul, men säger sig stå för samvetsfrihet och vill att de situationer som kan uppstå ska lösas lokalt ute på klinikerna. En av dem som dock velat se KD ta ställning för en samvetsklausul är Magnus Jacobsson, kommunalråd i Uddevalla. På Facebook hänvisar han till en diskussion om samvetsfrihet och kallar Sverige ett u-land när det gäller mänskliga rättigheter.
– Sverige har skrivit under på internationella konventioner men väljer sedan att inte fullfölja det som står där. Samvetsfriheten är skyddad i konventionerna men i Sverige finns en konstig inställning, där man frågar sig vad som skulle hända om alla sa nej till att göra abort. Men poängen är att man själv äger sitt samvete, det är typiskt svenskt att direkt få ett systemtänk, menar han.

Han skulle gärna se sitt eget parti lyfta frågan mer, men anser att det primärt handlar om ett problematiskt tänkande som genomsyrar en stor del av samhällsdebatten på det här området.
– Vi borde inse att det är fullt möjligt att en människa drömmer om att förlösa barn utan att ha en önskan om att medverka i den del av vården som innebär aborter, men då ska man hindras att jobba från det man vill och kanske är riktigt bra på. Det är märkligt.
Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som driver frågan om samvetsfrihet.
– Vi har motionerat om och ställt oss bakom rätten till samvetsfrihet och menar att det ska vara en lagstadgad rätt för vårdpersonal. Samvetsfrihet kan inte gälla vad som helst, men när det kommer till etiskt svåra frågor om död och liv så ska man kunna ha den respekten, säger riksdagsledamoten Julia Kronlid och betonar att det behövs nationella riktlinjer "för att det inte ska se olika ut i olika delar av landet".

Folkpartisten Staffan Werme, kommunalråd i Örebro och ledamot av partistyrelsen, säger att han skulle vilja se en ökad beredskap bland arbetsgivare i vården för att situationer som den med Ellinor Grimmark kan komma att uppstå.
– Det är jättesvårt, jag har ingen annan åsikt i fråga om aborter än mitt parti, men man måste närma sig detta med stor respekt och öppenhet. Fokus ska ligga på kvinnan som väljer att göra abort. Men det behöver finnas en handlingsberedskap hos arbetsgivaren, man kan inte bara säga nej och sedan är det över. Det man då säger är att du får ha en religiös övertygelse före klockan sju och efter klockan fem men inte när du jobbar. Om man drar det till sin förlängning så får vi ett helt annat samhälle.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

KD: Vi prioriterar inte bort barnomsorgspeng

Politik. Kristdemokraternas barnomsorgspeng som ska göra det möjligt för föräldrar att, med ekonomisk... fredag 16/4 09:00

Senaste nytt

    Israelernas styrka: argumentation

    Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier