I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Mathias Sundin, folkpartistisk riksdagsledamot undrar om utrikesministern Margot Wallström (S) vill minska biståndet till den palestinska myndigheten efter att den deltagit i Arabförbundets fördömande av Sverige. Foto: Claduio Bresciani/TT

FP-ledamot: Ompröva palestinska biståndet

Efter att palestinierna tillsammans med Saudiarabien och övriga Arabförbundets beslutat att fördöma Sverige, menar Mathias Sundin, riksdagsledamot för Folkpartiet, att regeringen bör ompröva det kraftigt höjda biståndet till palestinierna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 mar 2015

Sverige har hamnat i en diplomatisk kris med Saudiarabien efter att utrikesminister Margot Wallström (S) plötsligt fick sitt tal inför Arabförbundet inställt på begäran av Saudiarabien. Både uttalanden om mänskliga rättigheter och det faktum att Sveriges vapenavtal med landet inte förlängs, sägs ha spelat in.

Men Arabförbundet, där 22 länder i Nordafrika och Mellanöstern ingår, gick också steget längre. Man har offentligt i en skrivelse gjort en mycket stark markering genom att fördöma Sverige. I uttalandet menar Arabförbundet att svenska regeringen i uttalanden där man kritiserat Saudiarabien varit "ansvarslösa och oacceptabla" och skriver att sharialagarna "har garanterat mänskliga rättigheter och bevarat människoliv, ägodelar, heder och värdighet."

Också den palestinska staten, som den svenska regeringen nyligen erkände i ett uppmärksammat beslut och som dessutom fått kraftigt ökat svenskt bistånd, fördömer Sverige.

Detta har väckt reaktioner. Mathias Sundin (FP) frågar nu i en interpellation till biståndsminister Isabella Lövin (MP) om hon tänker ta några initiativ till att minska biståndet efter det palestinska fördömandet.

– Jag var kritisk till erkännandet av staten Palestina och det ökade biståndet till palestinska myndigheten, men nu har regerigen beslutat om det. Då är det häpnadsväckande att Palestina fördömer Sverige tillsammans med Arabförbundet. Man är inte lite kritisk utan fördömer alltså, säger Mathias Sundin till Världen idag.

– Det i sig är bisarrt, men det är ännu mer bisarrt med tanke på hur regeringen ställt upp för palestinierna, för deras vilja och åsikter. Då vill jag veta om man omprövar beslutet att biståndet höjs med 50 procent.

Regeringen beslutade nyligen att biståndet till den palestinska myndigheten skulle höjas med 500 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor under kommande fem år.
I en tidigare interpellationsdebatt menade Margot Wallström att palestinske president Abbas tillhör de "moderata krafter" som regeringen vill stödja.

– Kvarstår den synen på Abbas och palestinska myndigheten när de fördömer Sverige och menar att sharialagar är en garant för mänskliga rättigheter? undrar Mathias Sundin.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Mathias Sundin, folkpartistisk riksdagsledamot. Foto: Privat

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00