Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Problem med ”matchfixning” och spelberoende får nu fotbollsmagasinet Offside att stoppa all reklam från spelbolag. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Fotbollsmagasin stoppar all spelreklam – offrar intäkter

Fotbollsmagasinet Offside har fattat ett historiskt beslut. Från och med nu säger man nej till all reklam från spelbolag, något som varit en mycket stor inkomstkälla för magasinet. Som skäl anges bland annat alla de som hamnar i spelmissbruk.

Nyheter · Publicerad 08:07, 18 okt 2018

Alltfler reagerar på reklamen från spelbolag och onlinecasinon som tar stor plats i medier. Inte minst mot bakgrund av den växande problematiken med spelmissbruk som kan slå sönder privatekonomi, familjer och hela liv.

Nu är fotbollsmagasinet Offside först ut med beslutet att säga nej till all spelreklam, och detta trots att ”man i några år krigat för svarta siffror i balansräkningen”, skriver man på sin sajt. Stoppet för spelreklam innebär att Offside tackar nej till omkring en halv miljon kronor varje år.

Journalistisk trovärdighet och de tilltagande problemen med så kallad ”matchfixning”, där matcher är uppgjorda för att vissa intressenter ska tjäna pengar på spel, är två av orsakerna som anges. Ett tredje är spelberoende.

”Vi är medvetna om hur utbrett och förödande spelberoende är. Flera gånger har lyssnare eller läsare med just spelberoende bakom eller framför sig, delat med sig av djupt drabbande berättelser. Det påverkar oss så klart också”, skriver man.

För att täcka det gap som nu uppstår ekonomiskt, lanserar magasinet fler sätt att stödja dem och uppmanar alla som är intresserade att teckna en prenumeration.

Prisade evangelister hyser hopp för Sverige

Prisceremoni. För elfte gången har Evangelistfonden delat ut stipendier till Årets evangelister. – Ingen kan ensam förändra hela världen. Men om vi alla vinner en...