Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Problem med ”matchfixning” och spelberoende får nu fotbollsmagasinet Offside att stoppa all reklam från spelbolag. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Fotbollsmagasin stoppar all spelreklam – offrar intäkter

Fotbollsmagasinet Offside har fattat ett historiskt beslut. Från och med nu säger man nej till all reklam från spelbolag, något som varit en mycket stor inkomstkälla för magasinet. Som skäl anges bland annat alla de som hamnar i spelmissbruk.

Nyheter · Publicerad 08:07, 18 okt 2018

Alltfler reagerar på reklamen från spelbolag och onlinecasinon som tar stor plats i medier. Inte minst mot bakgrund av den växande problematiken med spelmissbruk som kan slå sönder privatekonomi, familjer och hela liv.

Nu är fotbollsmagasinet Offside först ut med beslutet att säga nej till all spelreklam, och detta trots att ”man i några år krigat för svarta siffror i balansräkningen”, skriver man på sin sajt. Stoppet för spelreklam innebär att Offside tackar nej till omkring en halv miljon kronor varje år.

Journalistisk trovärdighet och de tilltagande problemen med så kallad ”matchfixning”, där matcher är uppgjorda för att vissa intressenter ska tjäna pengar på spel, är två av orsakerna som anges. Ett tredje är spelberoende.

”Vi är medvetna om hur utbrett och förödande spelberoende är. Flera gånger har lyssnare eller läsare med just spelberoende bakom eller framför sig, delat med sig av djupt drabbande berättelser. Det påverkar oss så klart också”, skriver man.

För att täcka det gap som nu uppstår ekonomiskt, lanserar magasinet fler sätt att stödja dem och uppmanar alla som är intresserade att teckna en prenumeration.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...