Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Fosterbilder på lastbil utreds av polis

Polisen i Trollhättan ska utreda om bilderna på aborterade foster på den lastbil som används av Människorätt för ofödda (MRO) utgör förargelseväckande beteende. Detta efter klagomål från personer som störts av bilderna. – Polisen borde ha annat att lägga resurser på än att utmana yttrandefriheten och tryckfrihetsförordningen, säger MRO:s ordförande Mats Selander när Världen idag på fredagen ringer upp och berättar om polisens beslut att inleda förundersökning.

Nyheter · Publicerad 00:01, 4 aug 2017

MRO:s lastbil hade deltagit i en demonstration mot abort i centrala Trollhättan på onsdagen, när den senare samma dag stoppades av en polispatrull i utkanten av staden.

– En av poliserna sa att människor ringt till polisen och klagat på bilderna, och att det här eventuellt kunde klassas som förargelseväckande beteende, berättar Mats Selander för Världen idag.

Mats Selander säger att han bad polisen titta på ett avgörande från Justitieombudsmannen, JO, från 2007 som gällde en demonstration på Sergels Torg i Stockholm.

– Jag sa: "Kolla upp MRO och JO, så tror jag att frågan löser sig", berättar Mats Selander.

I beslutet 2007 kritiserade JO den polisman som två timmar in i manifestationen, med hänvisning till lagen om förargelseväckande beteende, sagt till Mats Selander att plocka ner banderoller med bilder på aborterade foster. JO konstaterade då att polisens ingripande mot bilderna saknade lagstöd och kränkte yttrande- och demonstrationsfriheten för dem som deltog i demonstrationen.

– Jag sa till polisen i Trollhättan att de här bilderna kanske kan väcka anstöt hos en del, medan andra gör tummen upp och tycker det är bra att vi visar dem, säger Mats Selander som påpekade att djurrättsaktivister skulle kunna ta anstöt av bilder på en lastbil med korv på.

– Då sa den ena polisen att det ju inte är lika hemskt. Men det är ett ideologiskt ställningstagande, påpekade jag, och det är det inte upp till polisen att göra.

Sent på fredagen lät polisen i området Östra Fyrbodal meddela att man har upprättat en anmälan om förargelseväckande beteende.

– Myndigheten har övervägt, utifrån inkomna fakta, hur man ska gå vidare, och det gör man genom att myndigheten upprättar en anmälan om förargelseväckande beteende, säger jourhavande förundersökningsledare Per Silén till Världen idag.

Någon ytterligare kommentar gick det på fredagen inte att få från polisen.

Mats Selander är övertygad om att ärendet inte kommer att gå vidare.

– Både tryckfrihet och yttrandefrihet är otroligt starka i Sverige, och om det här bedöms som förargelseväckande beteende har vi i praktiken gjort oss av med grundläggande rättigheter när det gäller yttrandefrihet, säger han.

– Det som är bra är att det blir fastställt en gång för alla att man inte kan göra så här.

Detta är inte den enda polisanmälan som gjorts under de sista dagarna av den sommarkampanj som Människorätt för ofödda (MRO) gör i västra Sverige. På fredagen steg en man fram till Stefan Pehrson, som demonstrerade för MRO i Alingsås, och rev bort den webbadress till organisationen som satt fastklistrat på baksidan av hans väst.

– Han betedde sig väldigt aggressivt, tog med sig remsan och gick bort med den. Jag följde efter och krävde att få tillbaka den. Till slut vände han sig om, knuffade till mig och slängde den på marken, berättar Stefan Pehrson.

– Senare kom han fram och sa: "tio minuter, sedan kommer folk". Vi uppfattade det som ett rent hot och ringde polisen.

Innan polisen kom gick mannen fram igen och fotograferade flera av de fyra demonstranterna, vilket de uppfattade som hotfullt.

Efter demonstrationen anmäldes mannen för ofredande, och för det hotfulla beteendet.

Också i Vänersborg skedde en polisanmälan, denna gång mot MRO.

En kvinna som såg manifestationen reagerade på budskapet eftersom hon själv gjort abort.

– Jag frågade om min abort gör mig till en mördare. Då blir jag flera gånger påhoppad och kallad mördare inför min nioåriga son av en kvinna från organisationen, säger kvinnan till Trollhättans Tidning - Elfsborgs Läns Allehanda.

Enligt de andra närvarande från MRO så blev kvinnan inte kallad mördare, säger Mats Selander.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier