Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Aborterade foster som andas och rör på sig får vårdpersonalen att må dåligt. Desperata sjuksköterskor och barnmorskor vänder sig nu till Socialstyrelsen för att få råd. Foto: Science Photo Library /IBL Bildbyrå

Foster lever vid aborter

Aborterade foster som andas och rör på sig får vårdpersonalen att må dåligt. Desperata sjuksköterskor och barnmorskor vänder sig nu till Socialstyrelsen för att få råd.– Alla tycker att det här är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här, säger en sjuksköterska till Dagens Medicin.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 maj 2011

Att foster visar livstecken efter att de aborterats får vårdpersonal att må dåligt över den abortverksamhet de deltar i. Världen idag uppmärksammade nyligen det oklara regelverket i Danmark, som gör att abortöverlevande foster kan lämnas att dö. Men även i Sverige förekommer att foster lever efter en abort, rapporterar Dagens Medicin i veckans utgåva.
– Det känns fruktansvärt att låta fullt friska foster ligga och dö framför våra ögon, men vi kan ingenting göra. Eller rättare sagt, vi får inte göra någonting. I så fall bryter vi mot lagen, säger en sjuksköterska till tidningen.

Hon berättar att hon känner till två fall i år av foster som överlevt aborter, ett av dem aborterat i vecka 18, det andra i vecka 22.
– De andades och rörde på sig i upp till en timme efteråt, säger sjuksköterskan.
Hon förklarar att "det känns oetiskt att låta ett liv självdö på det här sättet". Tillsammans med andra sjuksköterskor och barn­morskor har hon nu i desperation vänt sig till Social­styrelsen, skriver tidningen.
– Alla tycker att det här är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här, säger hon.

Det är "välkänt att det kan inträffa" att foster lever efter abort, säger Jan Brynhildsen, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, och medlem i Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, till Dagens Medicin.
– Vi har full förståelse för att det kan uppfattas som obehagligt, säger han men tillägger att det är tveksamt om det behövs andra riktlinjer än dem som redan finns.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, menar att det är "extremt ovanligt" att foster överlever en abort och att det "i teorin" inte ska kunna hända så tidigt som i vecka 18.
– Medicineringen framkallar sammandragningar och det är dem som dödar fostret, säger hon till Dagens Medicin.
Att, som i en del andra länder, ge fostret en kalium­injektion i hjärtat vid aborten för att undvika att det är vid liv efteråt, är inte nödvändigtvis någon bättre lösning, menar Jan-Henrik Stjerndahl, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ledamot i Socialstyrelsens vetenskapliga råd i obstetrik och gynekologi.
– Att aktivt döda fostret med hjälp av en spruta i fostrets hjärta kan uppfattas både av patient och personal som mer oetiskt än att inducera ett värkarbete, säger han till tidningen.
– En abort genom ett värk­arbete blir ett mer indirekt dödande av fostret.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

KD: Vi prioriterar inte bort barnomsorgspeng

Politik. Kristdemokraternas barnomsorgspeng som ska göra det möjligt för föräldrar att, med ekonomisk... fredag 16/4 09:00

Senaste nytt

    Israelernas styrka: argumentation

    Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier