Jonatan Alfvén, medarbetare i hjälporganisationen Love and Hope, har sedan en längre tid tillbaka på sin Facebook-sida publicerat namn och bild på personer som dömts för övergrepp mot barn. Ofta citerar han direkt ur domarna.
Vid några tillfällen har en publicering polisanmälts som förtal, enligt Jonatan Alfvén. Och nyligen gick en anmälan vidare till en förundersökning.
– Det gällde en dömd våldtäktsman som jag skrev om i februari, utan bild eller efternamn. Eftersom han var under 18 var det troligen en anhörig som anmält till polisen att han kände sig kränkt och hade mått dåligt efter att samhället fått information om vad han gjort, säger Jonatan Alfvén.
– Så jag blev inkallad till en polisstation för förhör, vilket kändes märkligt eftersom jag bara några några veckor tidigare hjälpt polisen i Stockholm genom att ge information om en sexualförbrytare.
Nu har Jonatan Alfvén fått veta att förundersökningen är nedlagd, och att publiceringen alltså inte kan anses vara grovt förtal.
– Man hänvisade till att texten var hämtad från en dom, och att det gått kort tid mellan själva domen och mitt inlägg, säger han.
Även Facebook har ibland tagit bort Jonatan Alfvéns inlägg om namngivna personer som dömts för sexualbrott. Ofta har inläggen återinsatts efter att han vänt sig till Facebook.
– Dels finns det ett filter som fångar upp vissa ord som skulle kunna tyda på att det rörde sig om sexuella tjänster, och dels finns det människor som inte gillar vad jag gör och som anmäler mina inlägg, säger Jonatan Alfvén.
Inläggen om dömda brottslingar har fått en stark respons. I kommentarfälten uttrycker många personer sin avsky mot både de dömda och vad man ser som samhällets slapphänta respons på sexualbrott.
Samtidigt hävdar kritiker att uppmärksamheten riskerar att skada offren och deras anhöriga, och försvåra dömda förövares möjlighet till en nystart.
Ett sådant synsätt vänder sig Jonatan Alfvén mot.
– Jag får in så otroligt många meddelanden från kvinnor som vädjar om att jag ska föra vidare deras berättelser. Så jag är övertygad om att det finns läkedom i det här för offren, säger han.
– Sedan tror jag inte att det här stör någon brottslings återanpassning i samhället. Det handlar om männniskor som försökt komma undan lagen, som nekat och försökt skylla ifrån sig in i det sista. Inte personer som tar på sig skuld och börjar göra gott.
Jonatan Alfvén tror att hans publiceringar kan fungera avskräckande. Men han tar bestämt avstånd från tanken att någon av hans läsare skulle ge sig på en dömd person fysiskt.
– Det är inte min drivkraft, utan det är att få till stånd en förändring i samhället och att föra utsatta kvinnors och barns talan, säger han.
– Rättsväsendet måste prioritera sexualbrotten och ge mycket mer stöd till offren. Och jag är stolt över det fantatiska engagemang som kommit fram i responsen på mina inlägg.