Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C). Foto: Henrik Montgomery/TT

Förtroendet för Lööf rasar – Busch Thor rusar

Väljarnas förtroende för Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund rasar medan Kristdemokraternas Ebba Busch Thor stiger som en raket. – Spelplanen har ändrats, säger Jonas Hinnfors, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.

Nyheter · Publicerad 08:48, 3 dec 2018

Novus har mätt stödet för partiledarna hos allmänheten. Förändringarna i förtroende har i flera fall ändrats markant sedan augusti, strax före valet, då den senaste mätningen gjordes.

I dag svarar 33 procent av väljarna att de har "ganska stort eller mycket stort förtroende för" Ebba Bush Thor, vilket är en ökning med 13 procentenheter sedan förra mätningen i augusti. Hon har därmed lika starkt stöd i opinionen som Stefan Löfven som ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

– Stödet från andra partiers väljare kan ändras snabbt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet.

Han understryker att den här typen av undersökning inte säger något om en partiledare är till fördel eller nackdel för sitt parti. I stället speglar de kraftiga svängningarna i undersökningen hur relationerna mellan partierna nu kan vara på väg att ändras när partierna tvingas inleda nya och ovanliga samarbeten.

– Här har spelplanen ändrats. Personerna är desamma, men de har, kanske, tagit nya beslut som gör att spelplanen mellan partierna ändras. Och då händer något i väljarsympatierna. När man uppfattar att andras partiledare agerar på ett sätt som kan gynna det egna partiet, då är steget mycket närmare att uppfatta de partiledarna som bra, säger han.

Som exempel tar han den tidigare enade Alliansen, där partiernas väljare överlag gav positiva omdömen också om de andra partiernas ledare. På samma sätt är det möjligt att Sverigedemokraternas väljare nu i högre grad uppskattar Ulf Kristersson och Ebba Bush Thor, eftersom de visat sig villiga att acceptera Sverigedemokraternas stöd.

– Det är inte förvånande att de som har varit tydliga om hur de kan tänka sig bilda regering får högre stöd. Eller att Centern och Liberalerna tappar eftersom de varit mycket mer oklara om vilken regering man kan tänka sig.

Men det kan ändra sig snabbt.

– I nästa vecka kanske Annie Lööf ingår i en regering med socialdemokraterna, ja då kommer hon antagligen också att få positiva omdömen från socialdemokratiska väljare som hon antagligen inte får i dag.

TT har sökt Liberalerna för en kommentar. Centerpartiet avstår från att kommentera undersökningen.

Stödet från andra partiers väljare kan ändras snabbt.

Novus-undersökningen

Andel väljare i procent med ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Inom parentes resultatet av Novus mätning i augusti.

Stefan Löfven (S) 33 (31)

Ebba Bush Thor (KD) 33 (20)

Ulf Kristersson (M) 32 (35)

Jimmie Åkesson (SD) 27 (29)

Annie Lööf (C) 26 (33)

Jonas Sjöstedt (V) 23 (29)

Jan Björklund (L) , 17 (24)

Gustav Fridolin (MP) 9 (12)

Isabella Lövin (MP) 8 (13)

Undersökningen är gjord mellan 22 och 27 november.

Källa: Novus

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....