Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Margot Wallström (S). Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Förtroendet är förbrukat”

– Utrikesminister Margot Wallström har förbrukat sitt förtroende. Det säger Siewert Öholm, efter att Wallström hävdat att Mahmoud Abbas alltid tagit avstånd från våld.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 feb 2015

I morgon, tisdag, tas den palestinske presidenten Mahmoud Abbas emot på officiellt besök i Sverige. Besöket ogillas starkt av Israel, som tidigare också ifrågasatt Sveriges erkännande av den palestinska staten.

– Besöket är anmärkningsvärt. Regeringen bjuder in en icke demokratiskt vald ledare för en imaginär stat. Det är en ren propagandaföreställning, säger Siewert Öholm, Världen idags politiske kommentator.

Utrikesministern har i ett mejl till Världen idag hävdat att Abbas alltid har tagit avstånd från våld. Öholm menar att det är ett häpnadsväckande uttalande.
– Wallström lever i total verklighetsflykt. Vet hon inte att Abbas uppkallar gator och torg efter terrorister? Det är en sorg för vårt land och hon har förbrukat sitt förtroende, säger Öholm.

Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israelinformation, tycker det är märkligt att Wallström nu talar om att Sverige ska ställa krav på den palestinska staten.

– Det är en lite märklig tågordning. Hade det inte varit lämpligt att först ställa krav och sedan komma med ett erkännande när kraven uppfyllts? undrar hon.
Hon förvånas också över påståendet att Abbas alltid varit emot våld.

– Även om Wallström inte klarar av att googla måste hon väl ha medarbetare som kan göra det åt henne? Den palestinska myndigheten, som Abbas ansvarar för, är inte långt efter Hamas när det gäller hets mot judar och förhärligande av våld, säger Abramowicz.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier