Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Syriska flyktingbarn får undervisning i en provisorisk skola i ett flyktingläger i Jordanien den 11 augusti. Flyktingar i Jordanien är bland de många som får hjälp genom Svenska kyrkan, förklarar ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Muhammed Muheisen / AP TT

Försvarar kyrkans stöd till förföljda

Svenska kyrkan ger visst hjälp till förföljda kristna, men ibland sker arbetet i det tysta. Det skriver ärkebiskop Antje Jackelén i ett svar på kritik mot att kyrkan gör för lite för lidande trossyskon runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 aug 2015

Svenska kyrkan har varit ansatt från flera håll av kritiker som menar att kyrkans stöd till förföljda kristna är för svagt. På lördagen bemötte ärkebiskop Antje Jackelén anklagelserna i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Det är lätt att fördöma förföljelse, men mer komplicerat att hitta de bästa sätten att hjälpa till, skriver Jackelén.

"Ensidig hjälp till kristna kan paradoxalt nog öka deras utsatthet, vilket trossyskon i situationer av förtryck har bett oss tänka på", fortsätter hon och radar sedan upp exempel på hur Svenska kyrkan arbetar i Egypten, Irak, Syrien och Jordanien, bland annat med konflikthantering mellan religiösa ledare och humanitärt stöd till flyktingar. "Under 2014 har medlemmarna i Svenska kyrkan tillsammans med lutherska systerkyrkor i hela världen nått ut med hjälp till över två miljoner flyktingar", konstaterar ärkebiskopen.

Antje Jackelén vänder sig också emot att stöd till förföljda kristna ibland ställs emot stöd till människor av annan tror, eller mot kyrkans engagemang i klimatfrågor. "Sådana motsatser är dock inte förenliga med att följa Jesus", skriver hon och pekar på att det gemensamma uppdraget för alla kristna "att värna om människor i nöd och att vårda den skapelse som är en förutsättning för allas liv. Svenska kyrkan som en del av den världsvida kyrkan kan aldrig vara ett enfrågeparti."

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson / Ikon

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...