Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Första väckelsen som går i global direktsändning

Nyheter · Publicerad 09:36, 11 jul 2008

Första väckelsen som går
i global direktsändningTidigare väckelser i Pensacola och Toronto har fått tusentals kristna att vallfärda dit för att med egna ögon se vad som egentligen är på gång. För den som vill veta vad som egentligen händer i "Lakeland revival" räcker det med att skaffa en tv-parabol och ratta in kanalen God tv. Där är det direktsändning kväll efter kväll.

– Aldrig tidigare i kyrkohistorien har tv-utsändningar varit så starkt integrerade i ett andligt skeende, säger Stephen Strader, pastor i Ignited Church i Lakeland, som tog initiativet till mötesserien med Todd Bentley.
Folk över hela världen följer händelserna dag för dag och timme för timme. Direktsändningarna har nu pågått varje kväll i tre månader.
Vi möter Richard Dettra i St Augustine, Florida vid de stora videoskärmarna i en av stadens kyrkor en vanlig vardagskväll. Han är fastighetsmäklare i den lilla turistorten St Augustine, som ligger vid Atlantkusten ett par timmars bilresa från Lakeland.
– Det är mer påtagligt och kraftfullt att vara på plats i själva möteslokalen i Lakeland jämfört med att se alltihop på en tv-skärm.
– Jag var i Lakeland i går och hade med mig en katolik som aldrig hade varit med om något liknande. Det gick bara några minuter så stod hon med lyfta händer längst fram och prisade Gud.
– Det är ingen tvekan om att det är Guds kraft som är verksam i den här väckelsen, säger Richard Dettra.

Närvaron av tv-kamerorna
märks nu och då i själva gudstjänsten.
– Nu ska ni vända er mot tv-kamerorna, lyfta era händer och välsigna våra tittare över hela världen, säger mötesledaren i Lakeland och gör samtidigt god reklam för God tv:s direktsändningar.
Det mest påtagliga under tv-utsändningen via videoskärmarna är ordet "live" uppe i högra hörnet. Det betyder att det som händer på tv-rutan inträffar i samma ögonblick i händelsernas centrum i Lakeland.
Den som sitter vid sin tv-apparat eller vid en storbildsskärm får en hel del extra information under mötets gång: "Skriv ditt eget vittnesbörd om Guds ingripande i ett mejl till oss", "Gå in på vår hemsida så får du veta mer om denna väckelse", "Vill du vara med och betala för dessa direktsändningar – du kan donera pengar direkt på god.tv:s hemsida..."

Pastor Donovan Tinsley låser upp sin kyrka i St Augustine och slår på videoskärmarna kväll efter kväll.
– Det är inte så många som kommer, eftersom folk har hunnit skaffa sig egna paraboler och tittar hemma i stället. Men väckelsen i Lakeland har blivit en nytändning för mig och därför vill jag hålla dörren öppen för alla som vill se och uppleva det som händer, säger Donovan Tinsley.
Han beskriver sig själv som en traditionell församlingspastor med lång erfarenhet av jobbet.
– Men det började gå rutin i mitt pastorsjobb efter alla år. Jag var inte ivrig längre att göra Jesus känd. Men när jag kom till Lakeland upplevde jag Jesus på ett djupare och mer påtagligt sätt. Trots att jag har massor av frågor om det som händer så vet jag att det är äkta.
– Jag har blivit berörd som jag aldrig tidigare har blivit. Nu hoppas jag att det ska smitta av sig på fler här i St Augustine. Det känns som min egen församling är på gång igen!
Många nöjer sig inte med att se väckelsen på tv. Just den här kvällen besöktes mötet av kristna från mer än 30 länder. En hel rad med svenskar fanns på plats och viftade ivrigt med sin svenska flagga framför tv-kamerorna.

Arne Winerdal
redaktionen@varldenidag.se

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...