Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Richard Nyman arbetar i Eskilstuna kommun för att hjälpa romer komma närmare arbetsmarknaden, han reagerar med ilska på avslöjandet om polisen registrering av romer. Foto: Privat

"Första reaktionen ilska"

Skånepolisen har ett register på över 4 000 romer i Sverige, varav många barn, kunde Dagens nyheter berätta på måndagen. Nu ska en förundersökning om brott mot personuppgiftslagen inledas.- Den första reaktionen är ilska, säger Richard Nyman, pingstvän och kulturlots i Eskilstuna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 sep 2013

Tusentals romer över hela landet finns registrerade hos Skånepolisen. Alltifrån små barn till nu avlidna personer står med enbart av skälet att de är romer. Avslöjandet har väckt starka reaktioner.

- Det är helt oacceptabelt och enligt mitt förmenande är det helt i strid mot gällande lagstiftning, säger rikspolischefen Bengt Svenson till Dagens nyheter.

Integrationsminister Erik Ullenhag tar också tydligt avstånd från registreringen.
- Det här är registrering på etnisk grund, det är olagligt. Jag blir ledsen, det finns ju en historia med övergrepp som drabbat romer, säger han till tidningen.

Också justitieminister Beatrice Ask reagerar och kräver i DN att polisen nu lägger alla fakta på bordet. Överåklagare Mats Åhlund har nu meddelat att han ska inleda en förundersökning för brott mot personuppgiftslagen.

Richard Nyman är själv av romskt ursprung, han arbetar som kulturlots med ett arbetsmarknadsprojekt i Eskilstuna som bland annat syftar till ökad respekt och förståelse för romers situation.
- Vi försöker arbeta bort misstro mot romer och hjälpa dem att ta ett steg närmare samhället, men det är som en kollega sa i dag, nu får vi mer jobb efter det här, säger han till Världen idag.

Richard Nyman säger att han känner ilska och frustration efter DN:s avslöjande, men är samtidigt inte förvånad.
- Jag är glad att det kommit fram hur det ser ut i Sverige 2013. När man pratar med romska kollegor så märks det varenda dag hur man misstänkliggörs. Polisen pratar med en och frågor utifrån efternamnet "vilka mer av er bor här i stan?" Polisens uppgift är att ge trygghet åt samhälle och individer. Att det här kommer därifrån är mycket oroväckande.

Richard Nyman är också aktiv i Pingstkyrkan i Strängnäs, de romer han möter där försöker han uppmuntra att vara en del av det svenska samhället. Men att ett register hos polisen nu blir känt skapar förstås istället ökad misstro.
- Jag blir arg, och jag tänker, är jag med? Är mina barn med? Man vet inte, säger Richard Nyman.

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Kristen familjefar dömd till döden

Pakistan. Han greps och arresterades samma dag som hans hustru födde parets tvillingar. Nu har den... onsdag 23/9 17:04

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...