Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Richard Nyman arbetar i Eskilstuna kommun för att hjälpa romer komma närmare arbetsmarknaden, han reagerar med ilska på avslöjandet om polisen registrering av romer. Foto: Privat

"Första reaktionen ilska"

Skånepolisen har ett register på över 4 000 romer i Sverige, varav många barn, kunde Dagens nyheter berätta på måndagen. Nu ska en förundersökning om brott mot personuppgiftslagen inledas.- Den första reaktionen är ilska, säger Richard Nyman, pingstvän och kulturlots i Eskilstuna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 sep 2013

Tusentals romer över hela landet finns registrerade hos Skånepolisen. Alltifrån små barn till nu avlidna personer står med enbart av skälet att de är romer. Avslöjandet har väckt starka reaktioner.

- Det är helt oacceptabelt och enligt mitt förmenande är det helt i strid mot gällande lagstiftning, säger rikspolischefen Bengt Svenson till Dagens nyheter.

Integrationsminister Erik Ullenhag tar också tydligt avstånd från registreringen.
- Det här är registrering på etnisk grund, det är olagligt. Jag blir ledsen, det finns ju en historia med övergrepp som drabbat romer, säger han till tidningen.

Också justitieminister Beatrice Ask reagerar och kräver i DN att polisen nu lägger alla fakta på bordet. Överåklagare Mats Åhlund har nu meddelat att han ska inleda en förundersökning för brott mot personuppgiftslagen.

Richard Nyman är själv av romskt ursprung, han arbetar som kulturlots med ett arbetsmarknadsprojekt i Eskilstuna som bland annat syftar till ökad respekt och förståelse för romers situation.
- Vi försöker arbeta bort misstro mot romer och hjälpa dem att ta ett steg närmare samhället, men det är som en kollega sa i dag, nu får vi mer jobb efter det här, säger han till Världen idag.

Richard Nyman säger att han känner ilska och frustration efter DN:s avslöjande, men är samtidigt inte förvånad.
- Jag är glad att det kommit fram hur det ser ut i Sverige 2013. När man pratar med romska kollegor så märks det varenda dag hur man misstänkliggörs. Polisen pratar med en och frågor utifrån efternamnet "vilka mer av er bor här i stan?" Polisens uppgift är att ge trygghet åt samhälle och individer. Att det här kommer därifrån är mycket oroväckande.

Richard Nyman är också aktiv i Pingstkyrkan i Strängnäs, de romer han möter där försöker han uppmuntra att vara en del av det svenska samhället. Men att ett register hos polisen nu blir känt skapar förstås istället ökad misstro.
- Jag blir arg, och jag tänker, är jag med? Är mina barn med? Man vet inte, säger Richard Nyman.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Merzek Botros

Hallå där. ... pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, som i dag inleder Europeiska... onsdag 5/8 00:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Var nära döden – rasar mot planer på dödshjälp

Eutanasi. När han var liten sade hans läkare att ”det var lika bra att han fick somna in”. Nu är Eric... tisdag 4/8 21:00

Basketstjärna tror på Jesus mer än på symbolhandlingar

USA. När alla andra spelare i Orlando Magics böjde knä i sympati för BLM-rörelsen valde basketspelaren... tisdag 4/8 20:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt