På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Den nya lagen som protestantiska kristna i Ryssland befarar ska inskränka deras friheter har för första gången prövats. En domare frikände nyligen en person som åtalats för "otillbörlig missionsverksamhet". På bilden syns människor utanför en kyrka i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko

Första åtalet enligt den nya ryska lagen

En domare frikände nyligen en anhängare till Hare Krishna som åtalats för otillbörlig missionsverksamhet i staden Tjerkessk. Det var det första åtalet enligt den del av Rysslands nya antiterrorlagstiftning som inskränker möjligheten för religiösa samfund att sprida sina budskap.

Nyheter · Publicerad 08:24, 25 aug 2016

Forum 18, en människorättsorganisation som bevakar religionsfrihet i Centralasien, södra Kaukasus, Ryssland och Vitryssland, skriver att åtalet väcktes mindre än en månad efter att lagändringen trätt i kraft den 20 juli.

En privatperson hade anmält till polisen att en ung man, 19-årige Vadim Sibirjev, den 22 juli delat ut religiös litteratur på gatorna i Tjerkessk, största stad i delrepubliken Karatjajen-Tjerkessien i norra Kaukasien.

Så kallad antiextremism-polis anhöll Vadim Sibirjev den 28 juli, uppger Forum 18, och en åklagare åtalade honom för brott mot de nya paragrafer som i vissa fall förbjuder missionsverksamhet.

Domaren frikände 19-åringen den 15 agusti, sedan han konstaterat att den åtalade inte kunde anses som en ”officiell representant” för sitt samfund – något som krävs för att förbudet ska gälla. Om Vadim Sibirjev befunnits skyldig, hade han fått böta motsvarande 6500 kronor.

Lagen säger inte något om privatpersoner som delar sin tro på eget initiativ, utan nämner religiösa föreningar och deras företrädare. Inte heller sägs explicit var ett religiöst samfund är förbjudet från att missionera, bortsett från i privata hem och i andra samfunds lokaler.

Pavel Tjikov, en jurist som leder den ryska människorättsorganisationen Agora, sa till tidningen Vedomosti att domaren troligen inte varit beredd att skapa ett prejudikat.

– Det här första ärendet har skapat en konflikt mellan polisens och rättens tolkningar. Det betyder att man lagt grunden för att framöver kunna utmana lagen, sa han till tidningen, enligt Forum 18.

Lagändringen som gäller religiösa samfund infördes i början av sommar som en del av Rysslands nya antiterrorlagstiftning.

Paketet med lagar hade då redan vållat debatt i flera månader på grund av de nya kraven på att telekombolag sparar metadata om samtal och textmeddelanden, och eftersom den gör det till ett brott att inte rapportera möjlig terroristverksamhet.

De flesta inskränkningar mot religionsfriheten som skett i Ryssland på senare år har drabbat Jehovas vittnen och anhängare till den sunni-muslimske teologen Said Nursi, uppger Forum 18.

År 2012 försökte en åklagare i Tomsk att åklagare att förbjuda en av Hare Krishnas viktigaste böcker, med argumentet att den var extrem. Åtalet föll, efter protester både i Ryssland och i Indien.

Det här första ärendet har skapat en konflikt mellan polisens och rättens tolkningar.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier