Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Den nya lagen som protestantiska kristna i Ryssland befarar ska inskränka deras friheter har för första gången prövats. En domare frikände nyligen en person som åtalats för "otillbörlig missionsverksamhet". På bilden syns människor utanför en kyrka i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko

Första åtalet enligt den nya ryska lagen

En domare frikände nyligen en anhängare till Hare Krishna som åtalats för otillbörlig missionsverksamhet i staden Tjerkessk. Det var det första åtalet enligt den del av Rysslands nya antiterrorlagstiftning som inskränker möjligheten för religiösa samfund att sprida sina budskap.

Nyheter · Publicerad 08:24, 25 aug 2016

Forum 18, en människorättsorganisation som bevakar religionsfrihet i Centralasien, södra Kaukasus, Ryssland och Vitryssland, skriver att åtalet väcktes mindre än en månad efter att lagändringen trätt i kraft den 20 juli.

En privatperson hade anmält till polisen att en ung man, 19-årige Vadim Sibirjev, den 22 juli delat ut religiös litteratur på gatorna i Tjerkessk, största stad i delrepubliken Karatjajen-Tjerkessien i norra Kaukasien.

Så kallad antiextremism-polis anhöll Vadim Sibirjev den 28 juli, uppger Forum 18, och en åklagare åtalade honom för brott mot de nya paragrafer som i vissa fall förbjuder missionsverksamhet.

Domaren frikände 19-åringen den 15 agusti, sedan han konstaterat att den åtalade inte kunde anses som en ”officiell representant” för sitt samfund – något som krävs för att förbudet ska gälla. Om Vadim Sibirjev befunnits skyldig, hade han fått böta motsvarande 6500 kronor.

Lagen säger inte något om privatpersoner som delar sin tro på eget initiativ, utan nämner religiösa föreningar och deras företrädare. Inte heller sägs explicit var ett religiöst samfund är förbjudet från att missionera, bortsett från i privata hem och i andra samfunds lokaler.

Pavel Tjikov, en jurist som leder den ryska människorättsorganisationen Agora, sa till tidningen Vedomosti att domaren troligen inte varit beredd att skapa ett prejudikat.

– Det här första ärendet har skapat en konflikt mellan polisens och rättens tolkningar. Det betyder att man lagt grunden för att framöver kunna utmana lagen, sa han till tidningen, enligt Forum 18.

Lagändringen som gäller religiösa samfund infördes i början av sommar som en del av Rysslands nya antiterrorlagstiftning.

Paketet med lagar hade då redan vållat debatt i flera månader på grund av de nya kraven på att telekombolag sparar metadata om samtal och textmeddelanden, och eftersom den gör det till ett brott att inte rapportera möjlig terroristverksamhet.

De flesta inskränkningar mot religionsfriheten som skett i Ryssland på senare år har drabbat Jehovas vittnen och anhängare till den sunni-muslimske teologen Said Nursi, uppger Forum 18.

År 2012 försökte en åklagare i Tomsk att åklagare att förbjuda en av Hare Krishnas viktigaste böcker, med argumentet att den var extrem. Åtalet föll, efter protester både i Ryssland och i Indien.

Det här första ärendet har skapat en konflikt mellan polisens och rättens tolkningar.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier