Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Foto: Scanpix

Försoning eller fortsatt strid?

Från många håll inom Kristdemokraterna har på senare tid hörts en vädjan om att låta rikstinget i helgen vara slutet på de interna stridigheterna. Men parallellt med detta fortsätter de hårda orden mellan de som förespråkar Odell och de som vill se Hägglund sitta kvar som partiledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 jan 2012

"Vi kan inte tillåta några i partiet att köra ett politiskt maktspel genom att agera som en intern opposition i offentlighetens ljus – mot gemensamt fattade beslut. Alla behöver inte hålla med om alla ställningstaganden men partiet måste tydligare kräva av förtroendevalda och medlemmar att de ställer sig bakom besluten." Det skrev David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg och av KD:s valberedning föreslagen som 2:a vice ordförande i partiet, i en debattartikel i Dagens nyheter i veckan där han kräver rättning i leden. Han betonar vikten av ett enat parti efter helgens riksting och talar om att få slut på "intern opposition i externa forum". Från många håll får Lega uppmuntrande tillrop, bland annat på det sociala medieforumet Twitter. Men Malin Appelgren, distriktsordförande för KD i Stockholms län, skriver på Twitter att texten: "kändes mer som ett försök till vinande piska. Mer sånt behöver inte vårt parti."

Hon förtydligar när Världen idag kontaktar henne.
- Jag vill inte misskreditera David Legas artikel på något sätt, det handlar mer om att jag inte riktigt gillar den här rättning i ledet-metodiken. Det var mest tänkt som en uppmaning att det måste vara okej att vi tycker olika, säger hon och vill i övrigt inte kommentera saken med hänvisning till det känsliga läge som råder i partiet.

Något som spätt på det höga tonläget mellan grupperingar i KD är att det avslöjats att Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg under den anonyma nätsignaturen "Ove Tove" smutskastat Hägglunds meningsmotståndare. Nu har det också blivit känt att Ehrenberg kallat migrationsminister Tobias Billström "känslokall" inför de som förföljs på grund av sin tro i tidningen Dagens nätupplaga, rapporterar Dagens nyheter. Ehrenberg har fått lämna posten som stabschef.

I ett möte i Stockholm tidigare i veckan talade Mats Odell och riktade på nytt kritik mot Hägglund.
- Partiledarvalet handlar om vi ska rikta in oss på den stora potential som finns i en tydligt värdeorienterad politik eller om vi ska fortsätta att tyna bort i den allt trängre socialliberala mitten, sa han.
Och bland de som vädjat till Odell att avsäga sin kandidatur fortsätter motståndet mot KD-veteranen. Till Svenska dagbladet säger riksdagsledamoten Pernilla Gunther att hon skulle önska att Odell lämnade sitt uppdrag som gruppledare i riksdagen med tanke på hans stora frånvaro och att han uppenbarligen eftersträvat en annan position. Hon säger att KD-ledamöterna diskuterat frågan.
- Det har vi gjort, både öppet på gruppmöte och sinsemellan, det törs jag nog säga. Det är politiska ställningstaganden som ska göras hela tiden, det stannar inte upp bara för att vi har interna problem Därför tycker jag och de andra att det är jätteviktigt att ha en gruppledare som är mer närvarande, och är nöjd med det uppdraget och tycker att det är intressant och roligt.

Men riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) håller inte alls med om den bild Gunther målar.
- Nej, vi har inte diskuterat det i riksdagsgruppen och jag vill inte att Odell lämnar, säger han till Världen idag och tillägger att han inte vet vilka Gunther menar med "jag och de andra".
- Det är tydligt att hon vill driva en utrensningslinje. Jag tror istället att det är nödvändigt att partiet samlar sig och att vi inte talar om utrensning oavsett vem som vinner på lördag.
Michael Anefur, distriktsordförande i Skåne, uppmanar på sin blogg till försoning och skriver: "Under hela denna tid, som började för mer än ett år sedan då de första kraven på avgång framfördes av Mikael O och Tuve S (Oscarsson och Skånberg, reds anm.), har Göran Hägglund valt att inte svara med samma mynt."... "En anledning till att partiet hamnat i ett prekärt läge är att vissa personer mer driver sin egen agenda än partiets!"

Christian Gergils, författare, nyliberal debattör och nybliven KD-medlem skickade i veckan ett mail till medierepresentanter där han ställer sig bakom Hägglund och skriver att dennes framtoning var det som lockade honom till partiet. Han skriver vidare i mailet: "Jag blev medlem efter Almedalen i somras och kom med på Navet i slutet av augusti. Bara några veckor senare slog bomben ner, att Mats Odell skulle utmana Göran om partiledarskapet. Då förstod jag ingenting. Och även om jag ägnat mycket kraft, läsande och samtal med människor från alla håll i partiet sedan dess, förstår jag ärligt talat fortfarande inte den rimliga avsikten med detta". Gergils hänvisar till blogg- och debattinlägg där han förespråkar ett parti som allt mer lämnar de socialkonservativa frågorna och där traditionalister får ge plats för det nya KD.

Samtidigt som KD-are positionerar inför partiledaravgörandet finns det också signaler på en betydligt mer harmonisk framtid inom partiet. Till exempel har både Göran Hägglund och Mats Odell sträckt ut handen till varandra.
- Vi har en bra arbetsrelation och jag tror vi kan komma tillbaka till en positiv vänskap, menar Odell.
- Jag vill jobba med Mats Odell och alla andra som vill bidra till kristdemokratins utveckling, har Hägglund tidigare sagt.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...

Platsen är irrelevant – det är vem du är där med som avgör allt.

Vardagskrönika Egentligen är himlen inte så viktig för mig. Som barn i söndagsskolan fick man höra att man skulle tro på Jesus, för då fick man komma dit en dag....

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...