Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Förslaget om Jerusalem gick inte hem i EU:s ministerråd

Nyheter · Publicerad 01:45, 9 dec 2009
Förslaget om Jerusalem gick inte hem i EU:s ministerrådCarl Bildts förslag om östra Jerusalem som huvudstad i ett framtida Palestina mötte motstånd i EU:s ministerråd.
Men rådets gemensamma uttalande på tisdagen innebär ändå ett skärpt tonläge mot Israel.


Kritiken var stark när ordförande Carl Bildt i förra veckan presenterade sitt Mellanösterninitiativ. Dels från Israel, men också från ett antal andra EU-länder som menade att förslaget var färgat av svensk uppfattning. Enligt TT-AFP mildrades formuleringen i Bildts ursprungliga förslag. I EU-ministrarnas gemensamma uttalande på tisdagen framhålls att man aldrig accepterat Israels annektering av östra Jerusalem. Man säger också: "Om det ska kunna bli verklig fred måste man hitta en väg genom förhandlingar för att lösa Jerusalems status som en framtida huvudstad för två stater."

I sak anses detta inte innebära någon förändring av EU:s linje i Mellanösternfrågan. Dock en viss skärpning av tonläget.
Carl Bildts ursprungliga förslag har även mött kritik på hemmaplan. Ledamöter i utrikesutskottet och EU-nämnden säger till Världen idag att den vassa formuleringen om östra Jerusalem som huvudstad aldrig framgick när frågan föredrogs för dem.
– Det enda som sades var att frågan om Jerusalem måste lösas i form av en fredsöverenskommelse. Mitt parti tycker nog att Carl Bildt varit lite för tydlig i den här frågan.
– Vi menar att man måste lägga lika stort tryck på båda parter, säger Holger Gustafsson (KD), ledamot i EU-nämnden och utrikesutskottet.

Även från moderat håll finns en besvikelse inför hur Carl Bildt profilerat Sverige i Israelfrågan genom sitt Mellanösterninitiativ.
– Han har inte drivit en allianslinje i detta och det känns beklagligt att Sverige drivit på det här förslaget, säger Elisabeth Svantesson (M).

Hon betonar vikten av att gå försiktigt fram i den känsliga frågan.
– Detta är en fråga där lösningen inte ska komma uppifrån eller från sidan. Den ska komma i en förhandling mellan den palestinska myndigheten och Israel.

Jonas Adolfsson
Jonas.adolfsson@varldenidag.se

Efterlysning: Fler trovärdiga ledare

Ledare Allt står och faller med ledarskap. Otaliga är de tragiska berättelser om framgångsrika företag som på grund av inkompetent ledarskap och...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....