Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Förslaget om Jerusalem gick inte hem i EU:s ministerråd

Nyheter · Publicerad 01:45, 9 dec 2009
Förslaget om Jerusalem gick inte hem i EU:s ministerrådCarl Bildts förslag om östra Jerusalem som huvudstad i ett framtida Palestina mötte motstånd i EU:s ministerråd.
Men rådets gemensamma uttalande på tisdagen innebär ändå ett skärpt tonläge mot Israel.


Kritiken var stark när ordförande Carl Bildt i förra veckan presenterade sitt Mellanösterninitiativ. Dels från Israel, men också från ett antal andra EU-länder som menade att förslaget var färgat av svensk uppfattning. Enligt TT-AFP mildrades formuleringen i Bildts ursprungliga förslag. I EU-ministrarnas gemensamma uttalande på tisdagen framhålls att man aldrig accepterat Israels annektering av östra Jerusalem. Man säger också: "Om det ska kunna bli verklig fred måste man hitta en väg genom förhandlingar för att lösa Jerusalems status som en framtida huvudstad för två stater."

I sak anses detta inte innebära någon förändring av EU:s linje i Mellanösternfrågan. Dock en viss skärpning av tonläget.
Carl Bildts ursprungliga förslag har även mött kritik på hemmaplan. Ledamöter i utrikesutskottet och EU-nämnden säger till Världen idag att den vassa formuleringen om östra Jerusalem som huvudstad aldrig framgick när frågan föredrogs för dem.
– Det enda som sades var att frågan om Jerusalem måste lösas i form av en fredsöverenskommelse. Mitt parti tycker nog att Carl Bildt varit lite för tydlig i den här frågan.
– Vi menar att man måste lägga lika stort tryck på båda parter, säger Holger Gustafsson (KD), ledamot i EU-nämnden och utrikesutskottet.

Även från moderat håll finns en besvikelse inför hur Carl Bildt profilerat Sverige i Israelfrågan genom sitt Mellanösterninitiativ.
– Han har inte drivit en allianslinje i detta och det känns beklagligt att Sverige drivit på det här förslaget, säger Elisabeth Svantesson (M).

Hon betonar vikten av att gå försiktigt fram i den känsliga frågan.
– Detta är en fråga där lösningen inte ska komma uppifrån eller från sidan. Den ska komma i en förhandling mellan den palestinska myndigheten och Israel.

Jonas Adolfsson
Jonas.adolfsson@varldenidag.se

Många tror att journalister har stor makt

Samhälle. Journalister har större inflytande i samhällsdebatten än politiker, enligt en samlad bild från de svarande i Medieakademins förtroendebarometer. Men...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Ny studie om barn i Knutbyförsamlingen

Avhandling. Bilden av uppväxten i Filadelfia i Knutby förändrades för många barn och unga i samband med att församlingen lades ner 2018. Det menar doktoranden...

Anders Ekstedt blir teamledare i turistkyrka

Gran Canaria. Anders Ekstedt blir ny teamledare för Skandinaviska Turistkyrkan i Playa del Inglés, på Gran Canaria. Han har tidigare varit föreståndare för...