På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Förslag om förnekande av Förintelsen möter kritik

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) är inte säker på att ett förbud mot att förneka Förintelsen är rätt väg att gå.

– ​Varje gång någon förnekar Förintelsen är det förstås en skymf, men blotta tanken på att någon skulle bli åtalad och sedan frikänd, det skulle kunna vara kontraproduktivt, säger Svante Weyler, ordförande i SKMA, till SVT Nyheter.

Nyheter · Publicerad 20:00, 20 apr 2021

Det var förra veckan som justitieminister Morgan Johansson (S) förklarade att den svenska regeringen vill utreda möjligheten att göra det förbjudet att förneka Förintelsen.

– Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten och får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma måste stå till svars för det, sade han till Ekot.

Som skäl angav han att högerextrema rörelser har vuxit, att det är lättare att sprida falsk propaganda via sociala medier och att de sista levande ögonvittnena till Förintelsen nu börjar gå ur tiden.

Svenska kommittén mot antisemitism har ännu inte beslutat sig för en officiell hållning. Men organisationens ordförande, Svante Weyler, ser problem med att försöka komma åt antisemitism genom en särskild lag.

– Problemet är att det är svårt att skriva en lag som fungerar. Det finns antisemiter och Förintelseförnekare också i länder med förbud, säger han till SVT Nyheter.

– Vi vet från länder där det finns förbud att det inte är någon enkel sak att föra Förintelsen inför rätta. Det är viktigare att lära sig så mycket som möjligt om Förintelsen och sprida den informationen, fortsätter han.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, välkomnar att regeringen nu utreder ett förbud. Men han menar att andra åtgärder är mer angelägna.

– I dag har vi stora problem med ökad aktivitet hos nazister och våldsbejakande islamister, och där ser vi att polis och åklagare inte alltid hinner med att ta hand om det. Det är kanske där man borde börja, säger han till SVT Nyheter.

Flera politiska partier är samtidigt kritiska till förslaget, visar en rundringning som Ekot har gjort.

– Det går inte att bara slänga in ett förbud. Det förändrar inget i grund och botten, säger Liberalernas ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, Tina Acketoft.

Enligt Ekot är även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kritiska, medan Miljöpartiet inte tagit ställning.

– Vi ser förintelseförnekelse som en vedervärdig hållning. Samtidigt tror jag att det är en farlig väg att gå att göra inskränkningar i grundlagsstadgade yttrande- och åsiktsfriheter, säger Aron Emilsson, SD:s kulturpolitiske talesperson, till Ekot.

I dag har vi stora problem med ökad aktivitet hos nazister och våldsbejakande islamister, och där ser vi att polis och åklagare inte alltid hinner med att ta hand om det. Det är kanske där man borde börja.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier