Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Att ta hand om många barn samtidigt är så utmanande att man får fokusera på att klara av dagen, berättar en person som arbetar inom förskolan. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Förslag: Fler timmar i förskola trots överfulla barngrupper

Förskolenämnden i Göteborg öppnar nu för att utreda ett förslag om att barn till föräldralediga ska ha rätt till dubbelt så många timmar i förskolan som nu. Samtidigt skjuter ohälsan bland förskolepersonal i Sverige i höjden.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 feb 2023

– Vi vill veta vad det skulle kosta och vilka för- och nackdelar det finns.

Det säger Blerta Hoti (S), förskolenämndens ordförande i Göteborg, till Göteborgs-Posten med anledning av ett medborgarförslag om att staden ska följa efter andra kommuner där barn till föräldralediga har rätt till 30 timmars förskola i veckan, i stället för 15.

I Stockholm och flera andra kommuner får storasyskon med en föräldraledig mamma eller pappa vara 30 timmar på förskolan, skriver GP och konstaterar att skillnaden upplevs som orättvis. Men kritiker menar att 15 timmar räcker mer än väl med tanke på att föräldern de facto är hemma och inte på jobbet.

I Facebookgruppen Förskoleuppropet med över 35 000 medlemmar, varav många arbetar i förskolan, ledde Göteborgsförslaget till en intensiv diskussion. Flera personer menar att förskolan allt oftare ses som barnpassning.

”Ni föräldrar som är föräldralediga, passa på att umgås med era barn!”, skriver en person.

Andra menar att det är rimligt att storasyskon får möjlighet till 30 timmars förskola i veckan. Barnen behöver ”det sociala sammanhanget som finns på förskola”, skriver en annan person.

Men parallellt med utvecklingen där allt mindre barn ägnar allt mer tid i förskolan ökar barngruppernas storlek, och ohälsan bland förskolepersonalen är ett växande problem.

”Tystnadskultur och underbemanning på svenska förskolor” konstaterar Dagens Nyheter i en rubrik till en artikel om dagsläget.

De stora barngrupper och en tilltagande brist på kvalificerad personal gör att sjukskrivningarna i yrkesgruppen är bland de högsta i landet, enligt DN.

– Ibland gråts det hela dagarna. Jag tror inte att de flesta förstår hur det är att ta hand om många barn och samtidigt få alla att känna sig glada och trygga. Ibland är ribban bara att vi ska klara dagen, säger Zanna Fredberg som arbetar på en förskola i Göteborg, till tidningen.

Maria Lennartsdotter, doktorand i pedagogiskt arbete med inriktning mot förskolan säger till DN att bland annat försämrad personaltäthet leder till ökad press och att många väljer att byta yrke. Och samtidigt finns det en stark tystnadskultur, menar hon.

– Ibland upplever personalen att de inte kan berätta helt öppet för föräldrarna hur det varit under dagen och om man säger emot chefen kan det visa sig i lönekuvertet.

DN hänvisar till uppgifter från Arbetsmiljöverket 2021 som visar att drygt 70 procent av förskollärare upplever att de är kroppsligt uttröttade efter arbetet minst en dag i veckan.

Ibland upplever personalen att de inte kan berätta helt öppet för föräldrarna hur det varit under dagen.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10