Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Förskolor övar inför befarade skjutningar

Fyra av tio skjutningar sker nära förskolor och skolor, visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Med anledning av detta har förskolor i Stockholmsområdet börjat träna inför våldssituationer i närområdet.

– Det är förskräckligt, men vi måste, säger Lena Rebane, chef över Husbys förskolor, till DN.

Nyheter · Publicerad 12:00, 19 nov 2021

Förskolor utanför Stockholm har börjat träna inför eventuella våldssituationer i närheten av förskolebyggnaden. Lekrummet ska, vid en nödsituation, kunna omvandlas till ett så kallat ”panic room” där barn och pedagoger kan söka skydd vid till exempel en skjutning i närområdet. Personal som arbetar på Husbys förskolor tycker att det är bra att ha en handlingsplan om det värsta tänkbara skulle inträffa. Även föräldrar anser att detta är nödvändigt, uppger DN.

– Det finns en risk att barnen drabbas, direkt eller indirekt när det skjuts. Det känns naturligtvis inte bra att vi har hamnat i ett läge där barn måste öva. Samtidigt är det bra att de vet vad de ska göra, säger tvåbarnsmamman Yasmine till DN.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00