Förskolepress innebär risker för både barn och personal
Kommunerna ska från och med nästa hösttermin söka upp föräldrar med barn från tre år som familjen valt att inte sätta i tidig förskola. Men redan nu är förskolorna pressade och det varnas för att ytterligare belastning kan få konsekvenser för pedagogernas och barnens mående.
Nyheter
·
Publicerad 07:00, 25 nov 2022
Den stora majoriteten tre-, fyra- och femåringar är inskrivna i förskolan: 95 procent. Men från och med nästa höst ska varje kommun försöka få med de sista procenten, genom uppsökande verksamhet, vilket Världen idag tidigare rapporterat. Kritiker har beskrivit detta som ett slags förskoletvång där även familjer som aktivt valt att vänta med förskola, ska pressas mot att sätta sina små barn i verksamheten ändå.
Det är en ändring i skollagen som ger kommunerna ett ökat ansvar att söka upp familjer med barn från tre år som inte är inskrivna i förskolan. Detta ska göras inför varje termin och syftet som framhållits av förespråkarna är att minska risken för utanförskap och motverka socioekonomisk segregation. Bland annat hävdar Sveriges kommuner och regioner, SKR, nu att de barn som inte går i förskola har en bräckligare social bakgrund än barn som är inskrivna där. Samtidigt har Världen idag vid flera tillfällen berättat om rapporter som visar på att barn som är hemma längre med föräldrarna gynnas både sett till hälsa och utbildning.
Redan prenumerant?
Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓ Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓ E-tidningen fem dagar i veckan
✓ Digitala korsord