Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Församlingsledare i oroligt Belarus vädjar om förbön

Presidentvalet i Vitryssland har skapat oroligheter där även kristna har råkat illa ut. Nu vädjar församlingsledare i landet om förbön för den svåra situationen, berättar den svenska pastorn Rauli Lehtonen.

Nyheter · Publicerad 14:40, 17 aug 2020

Det vitryska presidentvalet mellan sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko och utmanaren Svetlana Tichanovskaja har lett till omfattande oroligheter i landet. Framförallt har huvudstaden Minsk drabbats svårt av våldsamheter och under söndagen samlades tiotusentals människor i staden, i den största protesten dittills med krav på Lukasjenkos avgång.

Tichanovskaja anklagar Lukasjenko för att ha riggat valet och lovar att, om hon kan ta över makten, släppa politiska fångar och säkerställa ett nytt fritt val. Lukasjenko förhåller sig dock kallsinnig till kravet.

– Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val, sa presidenten enligt nyhetssajten tut.by på måndagen.

Samtidigt kommer nu en vädjan om förbönsstöd från vitryska kristna församlingsledare.

”Kära bröder, var vänliga och bed för Belarus! Vi genomlever en mycket svår tid. Efter det förfalskade presidentvalet har tusentals fredliga demonstranter blivit slagna, skadade och satta i fängelse, även många medlemmar i våra kyrkor. Människor kidnappas på gator, dras ut och släpas bort från sina bilar, misshandlas och arresteras. Många av dem har inte ens deltagit i protesterna”, skriver ledarna i sin vädjan till troende i andra länder.

Hälsningen förmedlas via Rauli Lehtonen, som är missionspastor i Finska Filadelfia i Stockholm och som har lagt ut texten på sin blogg.

Samtidigt utgör coronapandemin ett stort bekymmer i Vitryssland. Rapporter gör gällande att sjukdomen skördat många offer i landet, trots att myndigheter förnekat samt mörklagt dess påverkan i det vitryska samhället, berättar Rauli Lehtonen.

Flera pastorer och medlemmar i kristna församlingar ska ha vårdats på sjukhus och några av dem ska ha avlidit i sviterna av corona.

”Låt oss bilda ett stort nätverk av förebedjare. Vi vet att det finns kraft i förbönen och den kan förändra omständigheter”, avslutar Rauli Lehtonen sin bloggtext.

”Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val”

En av åtta saudier vill se normalisering med Israel

Mellanöstern. Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel... onsdag 21/10 21:00

Lita på att han slåss för dig.

Vardagskrönika För dig som fallit offer för en dålig pastor vill jag uttrycka hur det vände sig i min mage var... onsdag 21/10 00:10

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Hur ska jag våga gå vidare från mitt jobb?

Familjefrågan Jag skulle vilja omskola mig. Har tänkt på det i flera år men jag har aldrig vågat ta steget. Jag...

När kärleken har gått förlorad – brevet till Efesos

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 2/8). Vid den tid när Johannes skrev breven i Uppenbarelseboken var Efesos Mindre Asiens största stad....