Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Församlingsledare i oroligt Belarus vädjar om förbön

Presidentvalet i Vitryssland har skapat oroligheter där även kristna har råkat illa ut. Nu vädjar församlingsledare i landet om förbön för den svåra situationen, berättar den svenska pastorn Rauli Lehtonen.

Nyheter · Publicerad 14:40, 17 aug 2020

Det vitryska presidentvalet mellan sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko och utmanaren Svetlana Tichanovskaja har lett till omfattande oroligheter i landet. Framförallt har huvudstaden Minsk drabbats svårt av våldsamheter och under söndagen samlades tiotusentals människor i staden, i den största protesten dittills med krav på Lukasjenkos avgång.

Tichanovskaja anklagar Lukasjenko för att ha riggat valet och lovar att, om hon kan ta över makten, släppa politiska fångar och säkerställa ett nytt fritt val. Lukasjenko förhåller sig dock kallsinnig till kravet.

– Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val, sa presidenten enligt nyhetssajten tut.by på måndagen.

Samtidigt kommer nu en vädjan om förbönsstöd från vitryska kristna församlingsledare.

”Kära bröder, var vänliga och bed för Belarus! Vi genomlever en mycket svår tid. Efter det förfalskade presidentvalet har tusentals fredliga demonstranter blivit slagna, skadade och satta i fängelse, även många medlemmar i våra kyrkor. Människor kidnappas på gator, dras ut och släpas bort från sina bilar, misshandlas och arresteras. Många av dem har inte ens deltagit i protesterna”, skriver ledarna i sin vädjan till troende i andra länder.

Hälsningen förmedlas via Rauli Lehtonen, som är missionspastor i Finska Filadelfia i Stockholm och som har lagt ut texten på sin blogg.

Samtidigt utgör coronapandemin ett stort bekymmer i Vitryssland. Rapporter gör gällande att sjukdomen skördat många offer i landet, trots att myndigheter förnekat samt mörklagt dess påverkan i det vitryska samhället, berättar Rauli Lehtonen.

Flera pastorer och medlemmar i kristna församlingar ska ha vårdats på sjukhus och några av dem ska ha avlidit i sviterna av corona.

”Låt oss bilda ett stort nätverk av förebedjare. Vi vet att det finns kraft i förbönen och den kan förändra omständigheter”, avslutar Rauli Lehtonen sin bloggtext.

”Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val”

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier