Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Bilden av en nästan osannolik vänskap: Cela Rothenberg, Lea Gleitman, Judith Popinski och Felicia Rosenman från gruppen Förintelsens ögonvittnen tillsammans med eleverna Badro Naesre, Adam Söderberg, Sia Derakhti, Redar Gardi och Arlind Meholli. Foto: Annica Skenberg

Förintelsens ögonvittnen på första parkett vid filmpremiär

MALMÖ – Det mest fantastiska är att en ung människa kan se aktualiteten, att något som hände för snart 70 år sedan kan hända igen, på en annan plats.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 jun 2011

Mannen bakom orden är Shneur Kesselman, rabbin i Malmö och en av de många som i måndags kom till Latinskolans aula för att se filmen om de fem muslimska pågarnas projektarbete, Unga muslimer mot antisemitism.

Att initiativet till arbetet om Förintelsen kom från just muslimer är inte det som mest har överraskat rabbi Kesselman. Han hade blivit lika förvånad om, som han sa, ”vanliga svenskar”, hade kläckt idén.
– Det största för mig är att initiativet kommer från ungdomarna själva. Det visar en mogenhet, och ett mod som ger hopp. I publiken fanns politiker och representanter för olika organisationer, som Fryshuset och Dialogforum.

Det senare bildades i februari i fjol i syfte att mobilisera alla goda krafter till arbete mot religiös och etnisk diskriminering. Efter filmen fick gruppen på stående fot en inbjudan att ingå i forumet – en inbjudan som accepterades med stolthet och glädje. Sveriges Radio, liksom lokalpressen, fanns också på plats.

Men på första parkett satt en mycket speciell kvartett: Lea Gleitman, Cela Rotenberg, Felicia Rosenman och Judith Popinski. Fyra nu åldrande damer från Förintelsens ögonvitten som tack vare projektarbetet har intagit en särskild plats i de unga muslimska killarnas hjärtan. Och vice versa.
– Vi beundrar er. Ni ger oss hopp för framtiden. Tack, sa Lea Gleitman innan hon gav Sia Derakhti en varm kram och blommor efter att ha sett filmen, som är tillägnad minnet av dem som blev offer för historiens största och grövsta brott mot mänskligheten.

Filmen visar hela projektarbetet: från förberedelserna i Malmö med studiebesök, lektioner och ögonvittnesskildringarna från Förintelsen till resan med besök i bland annat Schindlers fabrik och Auschwitz-Birkenau. Den avslutas med att några elever summerar sina intryck plus att andra skolkamrater reflekterar över projektarbetet. Från publiken strömmade lovorden.
– Det är med stolthet som jag har sett filmen, sa Martina Nilsson, V-märkt kommunalråd.
– Ni använder religionen som ett verktyg för att göra stan bättre. Man kan säga att man älskar Gud, men hur visar man det? Jo, genom att älska sina medmänniskor, och det visar ni att ni gör, sa Torgny Anderberg, präst i Svenska kyrkan. 
– Vårt projekt ska leva vidare, även om vi nu slutar skolan, sa Sia Derakhti, som också kunde berätta att projektarbetet nu också utsetts till det näst bästa i Malmö Annica Skenberg Fotnot: Filmen är gjord av Marie-Louise Sandell, lärare på Latinskolan.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Fotnot: Filmen är gjord av Marie-Louise Sandell, lärare på Latinskolan.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier