Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Förföljelsen mot världens kristna ökar

Fler än 215 miljoner kristna lider under allvarlig förföljelse på grund av sin tro. Det slår organisationen Open doors fast i samband med presenterandet av årets ”World watch list”. Värst är förföljelsen i Nordkorea, tätt följt av Somalia, Afghanistan och Pakistan.

Nyheter · Publicerad 08:01, 11 jan 2017

– Förföljelsen mot kristna ökar, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för den svenska avdelningen av organisationen Open doors.

I år är det 25:e året som organisationen släpper en lista över vilka 50 länder som har den allvarligaste förföljelsen av kristna. Listan – "World watch list" – bygger på ett gediget arbete som görs ute på fältet i länderna och leds av ett forskarteam i Holland.

Faktorer som ligger till grund för listan är hur det ser ut för de kristna i privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet – och hur våldsutsatta de kristna är. Varje faktor ger ett antal poäng, som maximalt kan ge ett land hundra poäng.

– Eftersom den totala gemensamma poängen har blivit högre har situationen för de kristna sannolikt blivit svårare, säger Peter Paulsson.

Värst drabbat är, för 16:e året i rad, Nordkorea.

– Nordkorea saknar motstycke i motståndet mot religion, i synnerhet mot kristna, säger Peter Paulsson och berättar att Nordkorea, paradoxalt nog, i början av 1900-talet var ett centrum för kristen tro och kallades ”Österns Jerusalem”.

– Nordkoreanerna har hjärntvättats till att dyrka dynastin. Man har ett tänkesätt som innebär att följa sina ledare villkorslöst.

Det totala motståndet mot religion innebär dock inte att det inte finns kristna. Tvärtom så finns det en underjordisk kyrka som växer.  

– Vi uppskattar att ungefär 300 000 nordkoreaner är kristna. Av dessa sitter mellan 50 000 och 70 000 i arbetsläger på grund av sin tro, säger Peter Paulsson.

Nummer två på årets förföljelselista är Somalia. Det är ett land som tidigare låg på sjunde plats och alltså har klättrat flera steg. Blir man påkommen med att vara kristen där blir man i princip avrättad omedelbart, berättar Peter Paulsson.

På tredje plats kommer Afghanistan, följt av Pakistan och Sudan.

– Den största orsaken till förföljelsen är islamistisk extremism. I 14 av de 20 länder som toppar listan är islamistisk extremism huvudorsaken till förföljelsen. I de länder där islam råder – där är det tufft för de kristna, säger Peter Paulsson, som själv har rest runt i flera av länderna.

Det land som har den största poängökningen jämfört med förra året är Jemen. I landet pågår ett inbördeskrig mellan militanta Saudistödda sunnimuslimer och shiitiska huthi-rebeller, berättar Peter Paulsson.

– Mitt i allt står de kristna. Hela befolkningen är så klart drabbad, men de kristna är särskilt utsatta. De attackeras både av sunni- och shiamuslimer, det spelar ingen roll vem som har makten, säger han.

Han berättar att en hel del muslimska jemeniter konverterar till kristendomen. Dessa straffas med döden.

Syrien och Irak är två länder som har hamnat lite längre ner på listan jämfört med förra året.

– Islamiska staten har förminskats under senare tid, men situationen är fortfarande svår. I Syrien har de kristna som befinner sig i regimstyrda områden i många fall lika stor frihet som innan kriget bröt ut, medan de kristna som befinner sig i rebellstyrda områden är mer utsatta, förklarar Peter Paulsson och påpekar att många kristna har flytt från dessa områden.

Finns det några bortglömda länder?

– Ett land är Maldiverna. Det ses som ett semesterparadis, men ligger på plats 13 över förföljda länder. Det är värre än Saudiarabien. Myndigheterna är absolut stenhårda på Maldiverna. Att vara öppen med sin kristna tro – det går bara inte.

Peter Paulsson nämner även länderna söder om Sahara som bortglömda.

– Islamistisk radikalisering håller på att normaliseras där, säger han.

Ett av de länder där flest dödas är Kongo-Kinshasa. Många känner till Al-Shabab och Boko Haram, men det finns många andra islamistiska grupperingar, och några av dem härjar i Konga-Kinshasa, förklarar Peter Paulsson.

Ett av de värsta dåden som skedde mot kristna under året som gick var kanske det i Pakistan, som tog 76 personers liv. Men den vanligaste förföljelsen sker inte genom stora attacker.

– Det som jag tror att vi i väst har svårt att förstå är betydelsen av familjen, släkten och stammen i de här länderna. Man är inte sin egen som vi är här, utan inbegripen i något större, där det finns förväntningar på en. Våldet ger stora rubriker, men människor förtrycks oftast i det fördolda.

Sammanlagt finns det, enligt Open doors, ungefär 650 miljoner kristna i de 50 länderna på listan. Av dessa beräknas cirka 215 miljoner vara utsatta för allvarlig förföljelse. Utöver dessa finns det svårt förföljda personer i länder som hamnar utanför listan.

Det finns dock ljusglimtar. När kinesiska myndigheter har ökat kontrollen av kyrkor och husförsamlingar menar vissa att församlingen tvingats bli mer inhemsk, inte bara en kopia av väst. Kristna ser ut att återvända till sina hemtrakter i norra Irak, indonesiska kristna med muslimsk bakgrund är både frimodiga och offensiva, och flyktingströmmen till Europa för med sig nytt liv till många församlingar.

Vad kan vi i Sverige göra för de förföljda kristna?

– För det första ska vi inte underskatta bönens betydelse. För det andra kan vi känna med de förföljda i deras situation och visa att vi bryr oss och står med dem.

Vi uppskattar att ungefär 300 000 nordkoreaner är kristna. Av dessa sitter mellan 50 000 och 70 000 i arbetsläger på grund av sin tro.

Fem huvudpunkter som är utmärkande för årets "World Watch List"

Den religiösa nationalismen tar fart i Asien. Värst drabbat är Indien, där hindunationalistiska partiet BJP återfick makten 2014. Där har 600 000 partianhängare utbildats till att driva skolor, vars syfte är att radikalisera indiska familjer. I landet rapporteras i genomsnitt 40 attacker i månaden, i vilka pastorer misshandlas, kyrkor bränns ner och konvertiter trakasseras.

Asiatiska regimer är mer otrygga och utnyttjar nationalismen. Exempel på sådana länder är Kina och Malaysia, men inte ett enda land i Ostasien fick färre poäng detta år än förra. Många av länderna anser att om man är en ”riktig medborgare” så följer man statsreligionen. Malaysia har infört ”reningscentra” för att kristna och ”avvikande muslimer" ska komma tillbaka till islam.

Den islamistiska radikaliseringen i Afrika söder om Sahara blir rumsren. Många känner till de dåd som grupper som Al-Shabab och Boko Haram utför i afrikanska länder söder om Sahara, men inte lika många känner till att islamistiska åsikter vinner mark i många fler delar av samhället.

Många radikala grupper bygger nu, med finansiering av Saudiarabien, nya nätverk av extremistiska skolor i Somalia, Kenya, Niger och Burkina Faso. De söker även tillstånd att bygga moskéer och stöder kandidater i allmänna val.

Ett land som är hårt drabbat av förföljelse är Kenya – detta trots sin kristna majoritet.

Mellanöstern blir allt mer polariserad mellan radikala grupper och totalitära regimer. När USA lämnade länder i Mellanöstern uppstod ett tomrum, som nu har fyllts av två extremistiska regimer: Saudiarabien och Iran. Saudiarabien har bland annat lagt i sig konflikten i Jemen, som blivit en stridszon där många kristna hamnat i korselden.

Kristna dödas i fler länder än tidigare för sin tros skull. Länderna söder om Sahara har under de senaste tio åren varit rena dödszonen, och många kristna har fått sätta livet till. Men under det senaste året har också ett allt mer omfattande våld i Pakistan noterats. Även kristna i Bangladesh och vissa länder i Latinamerika har upplevt ett år med många angrepp.

(Källa: Open doors)

Här är förföljelsen av de kristna värst:

1. Nordkorea

2. Somalia

3. Afghanistan

4. Pakistan

5. Sudan

6. Syrien

7. Irak

8. Iran

9. Jemen

10. Eritrea

11. Libyen

12. Nigeria

13. Maldiverna

14. Saudiarabien

15. Indien

16. Uzbekistan

17. Vietnam

18. Kenya

19. Turkmenistan

20. Qatar

21. Egypten

22. Etiopien

23. Palestinska territorier

24. Laos

25. Brunei

26. Bangladesh

27. Jordanien

28. Myanmar/Burma

29. Tunisien

30. Buthan

31. Malaysia

32. Mali

33. Tanzania

34. Centralafrikanska republiken

35. Tadzjikistan

36. Algeriet

37. Turkiet

38. Kuwait

39. Kina

40. Djibouti

41. Mexiko

42. Komorerna

43. Kazakstan

44. Förenade Arabemiraten

45. Sri Lanka

46. Indonesien

47. Mauretanien

48. Bahrain

49. Oman

50. Colombia

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier