I den stora kongresshallen mitt i Örebro bjöd Open Doors in till en heldagskonferens med fokus på den förföljda kyrkan. Seminarier, intervjuer, möten och bönetillfällen avlöste varandra under dagen.
På sen eftermiddag ägde ett fackeltåg rum på Örebros gator som slutade i en ljusmanifestation på torget.
Besökare var tillresta från hela landet och talare kom från olika delar av världen.
– Den här dagen vill vi ska vara både trosstärkande och engagerande. Den kan bli ett redskap för individer och församlingar att fördjupa sitt engagemang för de förföljda kristna, säger generalsekreterare Peter Paulsson när Världen idag intervjuar honom.
Open Doors i Sverige gör över 300 möten per år i församlingar runt om i Sverige för att engagera och informera om situationen för förföljda kristna världen över.
På ljusmanifestationen efter fackeltåget möter vi Jeremia Magnusson, 23 år, från Göteborg, som rest hit för att vara med under dagen.
– Vi hade besök av Open Doors hemma i min församling i Göteborg. När jag fick höra om den här dagen drog jag med mig mina bibelskolekompisar och åkte hit, säger han.
Han säger att dagen varit inspirerande på många sätt och gett honom nya perspektiv.
– Man har ju hört om mission på ett sätt, men det här är helt nya perspektiv på mission som jag inte tänkt på innan.
Peter Paulsson är precis hemkommen från en resa till Irak och han beskriver det som sker där som en religiös rensning.
– Man försöker göra sig av med all kristen närvaro. Det här är en synnerligen viktig och aktuell fråga som borde få större utrymme, säger han.
Open Doors har funnits i Sverige i snart femton år. En av de saker som Open Doors arbetar med är ”World Watch List” där man listar graden av förföljelsen i olika länder. På så sätt kan man uppmärksamma olika makthavare i samhället på den allvarliga situationen.
Peter Paulsson berättar för Världen idag att innan pandemin, vid det senaste tillfället som ett liknande event anordnades, räknade man på att var tolfte kristen i världen var förföljd.
– I år räknar vi med att var sjunde kristen är förföljd, säger han.
– Det finns många viktiga frågor vi diskuterar nu på samhällsnivå, klimatfrågan och energifrågan. Men att 360 miljoner kristna är förföljda, det bör få oss att vakna till.
När de inbjudna talarna gav sina vittnesbörd och berättade om situationen i deras del av världen förstås att förföljelsen inte bara handlar om marginalisering och diskriminering. Det är en fråga om död eller liv.
Pastor Abdallah* från Aleppo i Syrien berättade om bomberna som föll när de gick till kyrkan. Hur de upplevde att Gud kallade dem att stanna kvar hos sin församling, mitt i brinnande krig.
En annan man, som inte kan visa sitt ansikte eller avslöja sitt riktiga namn, är Open Doors expert på situationen för de förföljda kristna i Östafrika. Yasin*, som han kallar sig, berättade om hur de erbjuder traumavård, stöd och förnödenheter till kristna vars familjemedlemmar blivit mördade eller vars hus brunnit ner.
En kvinna från Nigeria, Favour, som nekats visum och därför inte kunnat resa till Sverige, gav sin berättelse via länk. Med stort allvar och påtagligt berörd berättade hon om hur Boko Haram kidnappar, attackerar och mördar kristna i Nigeria. Hon berättade också om hur svårt det är att ta sig an vardagliga sysslor, som att gå till marknaden.
2019 förlorade hon sin man i ett attentat mot deras hem, där de först brände ner huset och sedan kom tillbaka dagen efter och mördade hennes man.
– Be för mig, be om frid in i våra hem och familjer, vädjade hon i filmklippet.
Fler berättelser från Östafrika visade att ljusglimtarna för dessa utsatta kristna är vetskapen om att Kristi kropp, över hela världen, står med och ber. Vetskapen om att de inte är bortglömda, att de har en röst, att människor ber för dem, är ovärderlig.
– Det tar lång tid för dem att bli helade från sina trauman, men de blir stärkta av era böner, sade Yasin när han talade under kvällsmötet.
– Att resa dit och besöka dem, att uppmuntra dem kan göra en stor skillnad för våra systrar och bröder.
Det återkom också flera bönetillfällen under dagen, där representanter från olika delar av svensk kristenhet fanns med och bad. För pastor Abdallah och situationen i Syrien och Irak bad: Robert Åkerlund, pastor från Evangeliska frikyrkan, Fader Melek Ulger, Syrisk-ortodoxa kyrkan, Anders Lennartsson, kyrkoherde i Örebro, Marianne Ljungholm, major i Frälsningsarmén.
Mot slutet av dagen skickade Peter Paulsson med besökarna en utmaning om att själva inspireras av de förföljda kristnas tro och inställning.
– Att lyssna till de här berättelserna är en utmaning för oss i vårt land, i vår tid. De har visat oss att när man mött livet, mött ljuset, då backar man inte. Man vänder inte om, sade han.
– Vi ska gå i Guds kraft, fyllda av Guds Ande och proklamera Guds rike i vår tid. Vad har Kristus fått göra i våra liv, som gör att inte vi backar?