Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Timothy Keller harlämnat jordelivet, 72 år gammal. Foto: Rachel Martin/AP

Författaren och apologeten Timothy Keller har avlidit

Pastorn, författaren och apologeten Timothy Keller har efter en lång kamp mot sjukdom lämnat jordelivet.

– Jag är redo att se Jesus, sade han under bön strax innan han avled.

Nyheter · Publicerad 15:00, 22 maj 2023

År 1989 planterade Timothy J Keller, tillsammans med sin fru Kathy, den evangelikala församlingen Redeemer Presbyterian Church på Manhattan, New York, och fick se verksamheten växa till att samla tusentals människor varje vecka. År 2017 avslutade han sin tjänst i New York-församlingen för att i stället leda den församlingsplanterande organisationen Redeemer City to City.

Men Timothy Keller har också gjort stort avtryck som författare. Han hann skriva 31 böcker, såsom Livskunskap och Hur ska vi förstå Gud?, och hans böcker har översatts till 29 olika språk och sålts i fler än sex miljoner exemplar.

Timothy Keller beskrivs också som en man som stod upp för Bibeln och den bibliska synen på äktenskapet.

I fredags fick Timothy Keller flytta hem till himlen efter en tre år lång kamp mot cancer.

”Pappa väntade tills han var ensam med mamma. Hon pussade honom på pannan och han drog sitt sista andetag. Vi finner tröst i några av hans sista ord: ’Det finns för mig ingen baksida med att lämna, inte det minsta’. Vi ses snart pappa”, skrev sonen Michael Keller på Twitter efter hans död.

Enligt Michael Keller ska Timothy Keller ha bett mycket de sista dagarna i livet och då ofta uttryckt att han var redo att flytta hem till Jesus.

”Jag är tacksam för den tid som Gud har gett mig, men jag är redo att se Jesus. Jag längtar efter att få se Jesus. Sänd mig hem”, återger sonen Michael Keller på Twitter.

Reaktionerna på Timothy Kellers död har varit stora över hela världen. En av de som kommenterat hans bortgång är Jacob Rudenstrand, assisterande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen.

”En av mina föredömen som pastor, teolog, apologet och tänkare har passerat mållinjen och tagit klivet in i evigheten. Tacksam till vår Herre och frälsare för Tim Kellers ord, inspiration och överlåtelse”, skriver han på Twitter

Timothy Keller blev 72 år och efterlämnar fru, tre söner och sju barnbarn.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10