Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Företagarförbundet:

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 sep 2009
Regeringen uppvisar vilja att förenkla för företagare, men utnyttjar ännu inte potentialen i hundratusentals småföretagare som vill expandera och anställa, menar Camilla Littorin, förbundssekreterare i Företagarförbundet.

Alliansen har hittills under sin mandatperiod gjort en hel del för att underlätta för företagare. Den respons Camilla Littorin får när hon talar med medlemsföretagen är att företagsklimatet har blivit bättre, att det inte längre anses fult att vara företagare och att man får bättre gehör för frågor som rör företagande.
– Alliansen har gjort mycket för att stimulera människor att gå ut i arbete. Nu är det dags att stimulera nyföretagande och nyanställningar, säger Camilla Littorin.

Sverige är känt som ett företagarland tack vare stora multinationella företag. Samtidigt är Sverige som småföretagareland nästan sämst i klassen i ett europaperspektiv.
Hela 96 procent av alla företag i Sverige har trots detta ändå 0-9 anställda.
– Våra egna undersökningar visar gång på gång att en rejäl sänkning av arbetsgivaravgiften står högst upp på önskelistan bland våra medlemmar, säger Camilla Littorin.
Att införa ett rejält grundavdrag i arbetsgivaravgiften skulle hjälpa företagare att behålla personal i den ekonomiska nedgången och kanske till och med anställa. Det skulle göra mycket både för sysselsättningen och återhämtningen av ekonomin. Grundavdraget skulle kunna vara ett första steg i en generell långsiktig sänkning av arbetsgivaravgifterna.

På kort sikt hoppas även Företagarförbundet på en förenkling av rotavdraget:
– Att återinföra rotavdraget är en god tanke från alliansen, men det har medfört en kraftig administrativ börda för våra medlemmar, säger Camilla Littorin.
Även revisionsplikten medför en betydande ekonomisk börda för mindre aktiebolag. Det finns ett statligt utredningsförslag på slopad revisionsplikt och Företagarförbundet hoppas nu att förslaget inte skjuts upp ytterligare.

På önskelistan över åtgärder på längre sikt finns även avskaffandet av företagares sjuklöneansvar under de 14 första dagarna.
– Det är en faktor som gör att i synnerhet småföretagare är försiktiga med att anställa, säger Camilla.
Huvudbudskapet är tydligt till riksdag och regering. Det är i de hundratusentals småföretagen potentialen finns för att på kort sikt generera många nya jobb och de skatteintäkter som behövs bland annat för de offentliga utgifterna.

>> FAKTA: FöretagarFörbundet Företagarförbundet är en partipolitiskt obunden intresseförening som har över 35 000 medlemmar i Sverige. FöretagarFörbundet jobbar för att göra småföretagarens vardag bättre. Man vill förbättra förutsättningarna för att starta, driva, äga och utveckla företag. Att visa på företagandets roll i samhället är kärnan i verksamheten. Detta sker genom inlägg i debatten, remissvar och undersökningar bland Sveriges småföretagare.
Källa: Företagarförbundet
Anders Edström Frejman
anders.edstrom.frejman@varldenidag.se

Läs även:
Företagarna: Småföretagare, ekonomins grund

Storgåva från megakyrka ska rädda ofödda

Abort. En amerikansk megakyrka vars pastor kunde ha aborterats av sin mor, har donerat 50 000 dollar – drygt 460 000 kronor, till ett rådgivningscentrum för...

Paulus brev hyllades av författare i Sveriges Radio

Media. Vi behöver Paulus mer än någonsin. Det skriver författaren Mattias Hagberg i en essä som publicerats av Sveriges Radio. I texten finns både bibelord...