På fredagen inleds Stockholms Pridefestival som i år, tillsammans med Göteborgs Pridefestival, har titeln Europride, vilket innebär att Sverige är värd för hela Europas Pridefestival. På programmet står inte bara den medialt välbevakade Prideparaden, utan även seminarier på teman som ”Prova på smisk”, ”Introduktion till repbondage”, ”Djuriska subkulturer & sexualitet” samt diskussion om BDSM, det vill säga sadomasochism.
Ett seminarium har titeln ”Sexarbetare organiserar sig för sina rättigheter” och arrangeras av organisationen ”Fuckförbundet”, som vill göra prostitution lagligt. Ett annat seminarium handlar om så kallat chemsex, det vill säga droganvändning i samband med sexuella aktiviteter.
En mängd företag och instanser sponsrar årets Stockholm Pride. På sin hemsida skriver festivalen att den som är så kallad ”Bronz partner” sponsrar eventet med minst 150 000 kronor var. Här finns företag som Clas Ohlson, Spotify och Swedavia Airports.
Den som är ”Silver partner” sponsrar eventet med minst 400 000 kronor var och utgörs i år av bland annat Carlsberg, Nordea, Metro, Nordic Choice Hotels, Com hem samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Den som är ”Gold partner” sponsrar festivalen med minst 800 000 kronor och utgörs i år av Stockholms kulturhus/stadsteater samt ”Stockholm – the capital of Scandinavia”.
Räknar man samman officiella sponsorer och minimibelopp kan man se att Stockholm Pride får åtminstone 8,3 miljoner kronor från sponsorerna. Utöver det finns det ett antal mindre sponsorer som ger olika summor.
En av ”bronssponsorerna” är SJ. Det statliga järnvägsbolaget har inte bara sin logotyp och bokningslänk på Pridefestivalens hemsida, utan erbjuder dessutom 10 procent rabatt för festivalresenärer och har X2000-tåg som har målats i regnbågens färger.
Världen idag tar kontakt med SJ för att höra hur bolaget tänker kring sponsringen.
– Jag skulle vilja säga: Varför skulle man inte vilja sponsra Pride? Pride står för ett välkomnande och inkluderande samhälle, säger Thomas Silbersky, försäljnings- och marknadschef på SJ.
Han påpekar att SJ vill stå för mångfald och att alla människor – oavsett vem man är – ska känna sig välkomna som kunder hos SJ. Det är en av anledningarna till att bolaget den senaste tiden har lanserat reklamfilmer på samma tema, berättar han.
Varför ska SJ:s resenärer vara med och bekosta ett event där prostitution bejakas och droganvändning lyfts fram?
– För oss står inte alls Pride och festivalen för detta! Vi är absolut emot, och tar avstånd från, alla former av prostitution, människohandel och droger. Vi står för det som Pride står för och hur svenska folket ser på Pride.
Handlar det mer om att ställa sig bakom bilden av Pride än festivalens faktiska innehåll?
– Pride innebär till största del mångfald, inkludering och alla människors lika värde. Det vill vi stå för.
Enligt Thomas Silbersky har SJ koll på festivalens program, men han ser ingen anledning att ifrågasätta bolagets sponsring på grund av innehållet.
Vad kan du säga till de resenärer som inte vill stödja Pridefestivalen?
– Alla har rätt att tycka olika. Jag respekterar dem som inte ställer sig bakom Pride. De är också välkomna till oss.
När Stockholms Pridefestival avslutas den 5 augusti dröjer det omkring en vecka innan Göteborgs Pridefetival tar vid den 14 augusti.