Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding ser Europa­parla­ments­valet i maj som avgörande för EU:s framtida färdriktning. Bilden är från en medborgardialog i Stock­holm i oktober 2013. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Förenta stater målet för EU-topp

EU bör bli en federal stat där medlemsländernas regeringar bara har en rådgivande funktion. Det menar Viviane Reding, vice ordförande i EU-kommissionen, och hon ser EU-valet i maj som ett viktigt vägval.

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 jan 2014

Med mer eller mindre regelbundna mellanrum kommer utspel från EU-kommissionen som visar att det finns en vision för EU med långt större överstatlighet än i dag. EU-kommissionens president José Manuel Barroso har vid en rad tillfällen förklarar att EU behöver utvecklas till en federation av stater. I maj förra året sade han enligt The Telegraph att planerna på en starkare union kan låta som "politisk science fiction", men att de kommer att vara verklighet inom några år.

Nu har vice ordföranden Vivi­ane Reding, den kommission­är som suttit längst tid i EU-kommis­sionen, uttalat sig i samma riktning. Kommissionen bör sättas över medlemsstaternas regeringar och Europarlapamentet ska ha större makt än de nationella parlamenten, menar hon.
– Vi behöver bygga ett Europas förenta stater med kommissionen som regeringen och två kammare: EU-parlamentet och en "senat" av medlemsstater, sade Reding i ett nyårstal som  återges på kommissionens hemsida. Men hon underströk också att det är hennes personliga uppfattning och att det finns "andra åsikter där ute om Europas framtid".
– Det är som det ska vara. Vi behöver ha en bred debatt innan vi börjar göra de stora förändringar som krävs.

Reding menar att det kommande valet till Europaparlamentet, som äger rum i maj, blir av avgörande betydelse för vilken väg EU ska gå.
– Mycket står på spel. Utgången i dessa val kommer att forma Europa för de kommande åren, säger hon. Enligt Reding är tydliga framtidsvisioner, och att berätta om vilka stora frågor som står på spel, nödvändigt för att få fler EU-invånare att engagera sig och rösta.
– Dessa val är Europas demokratiska ögonblick. Vi måste se till att invånarna tar vara på det. Det kommer att kräva en stor ansträngning från oss.

Men tankarna på ökad federalism möter starkt motstånd, inte minst från Storbritannien, som vill minska, inte öka, EU:s makt över medlemsländerna.
– Jag är säker på att folk kommer att säga nej till denna fanatiska centralisering, säger Nigel Farage, ledare för brittiska nation­alistiska partiet Ukip, enligt The Telegraph.


David Högfeldt

david.hogfeldt@varldenidag.se

Carola får en egen tv-serie

Julfirande. På första advent är det premiär för Carola Häggkvists första egna tv-serie, Carolas advent. Nu avslöjas hälften av gästartisterna. – Idén kommer från... torsdag 17/10 15:45

Högtiderna ger chans att utforska vårt ursprung

Israelkommentar Analys. De flesta av oss är ganska ovetande om högtiderna som pågår i Israel i dagarna. Man kan prata med allt­ifrån pastorer och teologistuderande till... onsdag 16/10 00:00