Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Förbudet mot lovsång i kyrkor i Kalifornien på grund av coronapandemin inkräktar på religionsfriheten, menar kristna debattörer. Bilden visar kristna som tillber i San Fransisco. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Förbud mot lovsång i Kalifornien upprör många

I amerikanska delstaten Kalifornien har sång i kyrkor förbjudits på grund av att det sprider coronasmitta. Samtidigt tillåts protestmarscher där man skanderar tillsammans. I Sverige är det upp till varje kör att fatta beslut.

Nyheter · Publicerad 22:35, 14 jul 2020

Fler än 24 000 fall av covid-19 har konstaterats i Kalifornien, och över 6 300 har avlidit. För att hindra smittspridning vidtas nu olika åtgärder.

Mot kyrkorna riktas specifika förbud. California Department of Public Health rekommenderar att man håller gudstjänst, men med munskydd och distansering, och utan att sjunga. Både körsång och gemensam sång omfattas av förbudet.

Tidningen Christian Post skriver att röster höjs till protest mot att staten försöker diktera vilken typ av lovprisning som kan äga rum i en församling, samtidigt som andra sammankomster som också inkluderar sång och rop är tillåtna.

I Sverige är gemensam sång oerhört populärt, över en halv miljon svenskar beräknas sjunga i kör, en stor del av dem i kyrkorna.

Körsång anses bland annat öka välbefinnandet, men nämns även här som en risk när det kommer till spridningen av coronaviruset då många samlas i grupp och sjunger.

I länder som Nederländerna, Tyskland och Sydkorea har större utbrott observerats i samband med körverksamhet och kyrkosammankomster. Och i Sverige testade sju personer positivt efter en ekumenisk sammankonst med sång på Vrångö i Göteborgs södra skärgård i maj.

Lösningarna att få sjunga tillsammans är olika, en del övar utomhus med avstånd medan andra gör det digitalt i någon form.

I Sverige har inget förbud utfärdats utan det är upp till varje kör och körledare att ta sina beslut och lösa det på ett smittsäkert sätt.

I Norge tillåts sång med högst 50 deltagare om de håller minst en meters avstånd åt sidorna och gärna har minst två meter fritt framåt till nästa sångare.

I Sverige har inget förbud utfärdats utan det är upp till varje kör och körledare att ta sina beslut.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier