Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Förbudet mot lovsång i kyrkor i Kalifornien på grund av coronapandemin inkräktar på religionsfriheten, menar kristna debattörer. Bilden visar kristna som tillber i San Fransisco. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Förbud mot lovsång i Kalifornien upprör många

I amerikanska delstaten Kalifornien har sång i kyrkor förbjudits på grund av att det sprider coronasmitta. Samtidigt tillåts protestmarscher där man skanderar tillsammans. I Sverige är det upp till varje kör att fatta beslut.

Nyheter · Publicerad 22:35, 14 jul 2020

Fler än 24 000 fall av covid-19 har konstaterats i Kalifornien, och över 6 300 har avlidit. För att hindra smittspridning vidtas nu olika åtgärder.

Mot kyrkorna riktas specifika förbud. California Department of Public Health rekommenderar att man håller gudstjänst, men med munskydd och distansering, och utan att sjunga. Både körsång och gemensam sång omfattas av förbudet.

Tidningen Christian Post skriver att röster höjs till protest mot att staten försöker diktera vilken typ av lovprisning som kan äga rum i en församling, samtidigt som andra sammankomster som också inkluderar sång och rop är tillåtna.

I Sverige är gemensam sång oerhört populärt, över en halv miljon svenskar beräknas sjunga i kör, en stor del av dem i kyrkorna.

Körsång anses bland annat öka välbefinnandet, men nämns även här som en risk när det kommer till spridningen av coronaviruset då många samlas i grupp och sjunger.

I länder som Nederländerna, Tyskland och Sydkorea har större utbrott observerats i samband med körverksamhet och kyrkosammankomster. Och i Sverige testade sju personer positivt efter en ekumenisk sammankonst med sång på Vrångö i Göteborgs södra skärgård i maj.

Lösningarna att få sjunga tillsammans är olika, en del övar utomhus med avstånd medan andra gör det digitalt i någon form.

I Sverige har inget förbud utfärdats utan det är upp till varje kör och körledare att ta sina beslut och lösa det på ett smittsäkert sätt.

I Norge tillåts sång med högst 50 deltagare om de håller minst en meters avstånd åt sidorna och gärna har minst två meter fritt framåt till nästa sångare.

I Sverige har inget förbud utfärdats utan det är upp till varje kör och körledare att ta sina beslut.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...