När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Förbudet mot lovsång i kyrkor i Kalifornien på grund av coronapandemin inkräktar på religionsfriheten, menar kristna debattörer. Bilden visar kristna som tillber i San Fransisco. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Förbud mot lovsång i Kalifornien upprör många

I amerikanska delstaten Kalifornien har sång i kyrkor förbjudits på grund av att det sprider coronasmitta. Samtidigt tillåts protestmarscher där man skanderar tillsammans. I Sverige är det upp till varje kör att fatta beslut.

Nyheter · Publicerad 22:35, 14 jul 2020

Fler än 24 000 fall av covid-19 har konstaterats i Kalifornien, och över 6 300 har avlidit. För att hindra smittspridning vidtas nu olika åtgärder.

Mot kyrkorna riktas specifika förbud. California Department of Public Health rekommenderar att man håller gudstjänst, men med munskydd och distansering, och utan att sjunga. Både körsång och gemensam sång omfattas av förbudet.

Tidningen Christian Post skriver att röster höjs till protest mot att staten försöker diktera vilken typ av lovprisning som kan äga rum i en församling, samtidigt som andra sammankomster som också inkluderar sång och rop är tillåtna.

I Sverige är gemensam sång oerhört populärt, över en halv miljon svenskar beräknas sjunga i kör, en stor del av dem i kyrkorna.

Körsång anses bland annat öka välbefinnandet, men nämns även här som en risk när det kommer till spridningen av coronaviruset då många samlas i grupp och sjunger.

I länder som Nederländerna, Tyskland och Sydkorea har större utbrott observerats i samband med körverksamhet och kyrkosammankomster. Och i Sverige testade sju personer positivt efter en ekumenisk sammankonst med sång på Vrångö i Göteborgs södra skärgård i maj.

Lösningarna att få sjunga tillsammans är olika, en del övar utomhus med avstånd medan andra gör det digitalt i någon form.

I Sverige har inget förbud utfärdats utan det är upp till varje kör och körledare att ta sina beslut och lösa det på ett smittsäkert sätt.

I Norge tillåts sång med högst 50 deltagare om de håller minst en meters avstånd åt sidorna och gärna har minst två meter fritt framåt till nästa sångare.

I Sverige har inget förbud utfärdats utan det är upp till varje kör och körledare att ta sina beslut.

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier