HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Förbön efter Las Vegas-dåd

Med minst 58 döda och över 500 skadade var söndagens masskjutning i Las Vegas den värsta i USA:s historia. Maningar till förbön har gått ut över USA och kyrkor i Las Vegas har hållit öppet för allmänheten.

Nyheter · Publicerad 13:03, 4 okt 2017

Panik utbröt strax efter klockan 22 på söndagskvällen lokal tid. Vad som många först uppfattade som fyrverkerier visade sig vara automateld från ett hotellfönster på andra sidan gatan.

Den misstänkte skytten, 64-årige Stephen Paddock, var på 32:a våningen på hotellet och kasinot Mandalay Bay i Las Vegas. Tvärs över paradgatan "The Strip" pågick musikfestivalen Route 91 Harvest festival.

Stephen Paddock tog sitt eget liv efter att ha skjutit i över fem minuter från hotellfönstret. Polisens insatsstyrka stormade in och hittade honom död.

– En handling av ren ondska, sa president Donald Trump om dådet i ett tv-tal på måndagen.

Presidenten uttryckte stor medkänsla med alla drabbade och sörjande.

– Vi ber för er och vi är här för er. Vi ber att Gud ska ta er igenom denna mycket mörka period. Skriften undervisar oss att "Herren är nära dem som har ett förkrossat hjärta och frälsar dem som har en bedrövad ande”, sa Trump med ett citat ur Psaltaren.

– Vi hämtar tröst i dessa ord för vi vet att Gud lever i deras hjärtan som sörjer. Till de sårade som nu återhämtar sig på sjukhus ber vi om fullt och snabbt återhämtande, sa presidenten.

Han påbjöd flaggning på halvstång och meddelade att han själv skulle besöka Las Vegas på onsdagen.

Där har flera kyrkor i stan, bland annat megakyrkan Canyon Ridge Christian Church, stått öppna för allmänheten efter skjutningen, rapporterar Charisma Magazine.

– Pastorer kommer hit för att möta människor och be, berättar pastor Kevin Odor i megakyrkan.

Två myndighetskällor säger att det i nuläget inte finns några bevis på att skytten ingick i någon utländsk terroristgrupp. En av källorna säger att Paddock har haft psykiska problem. Det finns inga andra misstänkta.

Samtidigt påstår sig Islamiska staten (IS) ligga bakom dådet via sitt propagandaorgan Amaq, skriver nyhetsbyrån Reuters. Stephen Paddock konverterade till islam tidigare i år, enligt terrorgruppen. Men FBI säger att inget pekar i den riktningen just nu.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...