Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

I Kairos futures nya undersökning svarar 43 procent av Sveriges unga att de drömmer om att hitta den rätta och 35 procent om att få barn. På bilden har en barnfamilj i Stockholm fullt upp med bestyren. Foto: Leif R Janson/Scanpix

Föräldraskap och familj värderas högst av unga

Trenden är tydlig, i Sverige liksom runt om i världen. Att hitta den rätta, hålla ihop en familj under lång tid och vara en god förälder är viktigast när unga rankar värden i livet.– Det få verkar lyckas med är ju att till exempel hålla ihop en familj, då blir det den nya utmaningen att klara av, säger Sofia Rasmussen, framtidsstrateg.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 jun 2013

Analysföretaget Kairos Future som kartlägger trender har i tidigare svenska undersökningar visat att pendeln har svängt när det gäller ungas syn på framtiden. Tidigare generationer har kämpat för liberalisering på olika områden, velat experimentera i sina relationer och fokuserat på sin egen lycka. Men nu är det alltså helt andra saker som står högst upp på ungas önskelista.
I rapporten Global Yout,h där även svenska ungdomar medverkat, har Kairos Future ställt frågor till unga i tio länder på samtliga kontinenter. Och resultaten talar sitt tydliga språk. På frågan vad man drömmer om i framtiden toppar alternativet att ha ett fint hem, detta svarar 43 procent av de tillfrågade i de tio länderna. Det följs av att få ett bra jobb och att göra sina föräldrar stolta. Högt upp kommer också att gifta sig och att få barn. I Sverige svarade 43 procent av de unga att de drömde om att hitta den rätta och mer än varje tredje, 35 procent, om att få barn.
– Det var ganska väntat att många skulle fokusera på det lilla livet. Det är en turbulent värld man växer upp i med ekonomiska kriser och hög arbetslöshet, säger Sofia Rasmussen som arbetat med rapporten.

När unga får frågan om vad som förtjänar respekt i livet lyser familjevärderingarna fram än starkare. Överlägset flest, 49 procent, svarar att den är värd aktning som är en god förälder. Näst högst hamnar att "lyckas hålla ihop en familj under lång tid", det svarar 35 procent. Att klara av relationer och familj ligger långt före andra alternativ, som att ha en framgångsrik karriär, bli rik eller resa och se världen. Även i Sverige hamnar familjealternativen högst, vilket är lite överraskande enligt Sofia Rasmussen.
– Att det är så här i andra länder är ganska väntat, men att även unga i Sverige tycker så är förvånande, med tanke på att vi har varit väldigt postmoderna och individualistiska, säger hon.

Vad exakt som ligger bakom skiftet i tänkandet hos unga är svårt att säga säkert, Kairos Future lyfter i rapporten fram att många unga kan ha upplevt sina föräldrars skilsmässa under sin uppväxt.
– Att resa utomlands och upptäcka världen är inte svårt längre, det var svårt tidigare men i dag kan du enkelt kommunicera med människor över hela jordklotet. Men det svåra som få verkar lyckas med är ju att till exempel hålla ihop en familj, då blir det den nya utmaningen att klara av.
Sofia Rasmussen ser en trygghetstrend bland unga som kan bottna i att mycket i omvärlden är osäkert.
– En hög andel tycker att individualiseringen har gått för långt. Man vill ha gemenskap och man söker en trygg zon. Unga vill bygga något långsiktigt. Långsiktighet verkar värderas högt, man uttrycker missnöje med att politiker är kortsiktiga och man längtar efter gemensamma mål att arbeta för i samhället. Också i det lilla livet är detta viktigt, som att hålla ihop familjen under lång tid, säger hon.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...