Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Föräldrarna till elev som skulle kallas hen träder fram

Läraren Selma Gamaleldin avskedades för att hon vägrade säga hen till en av sina elever. Sedan hon uttalat sig om händelsen i Världen idag har flera medier skrivit om fallet. Nu träder elevens föräldrar fram i en intervju med Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 21:30, 13 okt 2021

Selma Gamaleldin blev uppsagd från Solvikskolan i Järna för att hon vägrat kalla en av eleverna för ”hen”. Efter att Världen idag skrivit om fallet har flera olika medier uppmärksammat det. SVT sammanförde nyligen läraren med en transperson i programserien ”Mötet”.

För första gången träder nu föräldrarna till den berörda eleven fram i en intervju. För Aftonbladet berättar de att de kontaktade SVT i samband med sändningen av ”Mötet” och bad att få bemöta uttalanden i programmet, men att de fått till svar att det enbart handlade om det principiella.

Föräldrarna menar att läraren antytt att de skulle ha tvingat ”Saga” (barnet heter egentligen något annat) att kalla sig hen. Men för Världen idag uppger Gamaleldin att hon aldrig har sagt något sådant:

– Det har jag aldrig påstått. Jag har däremot sagt att föräldrarna begärt av mig att jag ska kalla barnet för hen och att barnet självt aldrig kom fram till mig med önskan om detta, skriver hon i ett sms.

Gamaleldin säger att hon däremot talat i allmänna ordalag om att barn i regel är lojala mot sina föräldrar.

”Inga medier har hittills visat något större intresse för hur Saga har mått”, skriver Aftonbladet. Samtidigt framkommer det att föräldrarna hela tiden har velat vara anonyma.

Föräldrarna berättar att Saga tidigt hade det jobbigt med sin kropp och med tiden mådde allt sämre. Saga ska också ha utsatts för mobbning.

Men efter att ha fått åka på transkollo, själv ha fått välja ett nytt namn och börjat se sig som ”icke-binär” (person som varken identifierar sig som tjej eller kille), ska Saga ha blivit tryggare och fått vänner för första gången.

– Jag blev hen när jag började ettan. Det var jätteskönt, säger Saga själv till Aftonbladet.

Enligt föräldrarna var det när läraren Selma Gamaleldin började på skolan som det blev problem igen, eftersom hon inte ville använda pronomenet ”hen”.

– [När] Selma sa fel blev jag ganska ledsen. Och supermega-arg, säger Saga.

Föräldrarna är kritiska mot Gamaleldin på flera punkter.

De anser att hon brutit mot tystnadsplikten när hon offentligt berättat om barnets ålder och juridiska kön. Sagas mamma säger att det känns som om hon ”utnyttjar” deras barn ”som en trampolin för sin karriär”.

På Facebook har Selma Gamaleldin själv lagt upp hela sin sms-konversation med Aftonbladet. Där skriver hon att hon inte anser att hon brutit mot tystnadsplikten, eftersom föräldrarna själva gjort uppgifter till offentliga handlingar genom att anmäla händelsen till myndigheterna.

När det gäller karriär svarar hon att saken inte har gynnat henne alls, eftersom många skolor förmodligen inte vill anställa henne nu. Och trots engagemang inom Kristna värdepartiet är det egentligen inte politik som hon främst vill ägna sig åt.

Det politiska engagemanget handlar om att hon är rädd att Sveriges barn ska förlora ”de lärare som står upp för ett ideologifritt språk i skolan”, skriver hon.

Föräldrarna uppger att de utsatts för hot och hat i och med debatten, men Gamaleldin skriver att hon aldrig uppmanat någon att hota eller hata föräldrarna, utan tvärtom uppmanat folk att visa kärlek.

Ett av skälen till Gamaleldins vägran att säga ”hen” är att hon inte vill bidra till kirurgiska ingrepp och hormonbehandlingar.

Enligt Aftonbladet har föräldrarna börjat prata med Saga om att det finns vård och hjälp att få för transpersoner, om Saga skulle önska det i framtiden. De vill inte att barn ska känna skam och hat inför sina kroppar, men menar att det finns de som behöver få sådan hjälp för att må bra.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier