Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

"Två tjejer eller två killar kan gifta sig", säger rösten i Svenska kyrkans barn-app Kyrkan. Foto: Sara Andersson

Föräldrar upprörs över kyrkans barn-app

Att Svenska kyrkans app för barn talar om samkönade äktenskap upprör två föräldrar i Mellansverige. – Min dotter är bara fyra år. Det som appen säger blir förvirrande, säger mamman.

Nyheter · Publicerad 16:49, 1 aug 2018

Det var tidigare i somras som ett par, som på grund av sina arbetsgivare vill vara anonyma, reagerade då deras fyraåriga dotter spelade på Svenska kyrkans app ”Kyrkan”. Plötsligt hörde de att apprösten sa att ”även två killar eller två tjejer kan gifta sig”.

– Vi brukar titta vad det är för app innan vi låter vår dotter spela, men den här gången gjorde vi inte det. Vi tänkte att en app från Svenska kyrkan inte kunde innehålla något konstigt, berättar mamman.

Att en app som är från fyra år informerar om samkönade äktenskap tycker de är olämpligt.

– Min dotter är bara fyra år. Hon har just börjat lära sig om pojkar och flickor och ”att vara kär”. Det som appen säger blir förvirrande. Det går emot vad hon känner biologiskt, säger mamman.

Hon poängterar att hon är medveten om att samkönade äktenskap är lagliga, men menar att det räcker om barn får information om det i en senare ålder. Dessutom anser hon att man som förälder ska kunna välja vilken information man ger sitt barn i frågan.

– Alla har inte samma åsikt om det här. Inte ens inom Svenska kyrkan.

Kvinnans man håller med.

– Jag tycker att man borde få information om vad appen innehåller, säger han.

Världen idag tar kontakt med Svenska kyrkan för att höra hur de resonerar när de informerar om samkönade äktenskap i sin app för barn och får en skriftlig kommentar från Lise­lotte Rog­berg, ansvarig för digital utveckling på kyrko­kansliets kommu­nika­tions­avdelning.

”Samkönade äktenskap finns med i filmen ’Vigsel i kyrkan’ (som är en del av appen Kyrkan) eftersom de är en del av Svenska kyrkan, och vårt samhälle. En av förhoppningarna är att filmerna ska inspirera till samtal mellan barn och vuxna om livets stora frågor”, skriver Rogberg.

Hon menar att föräldrarna som hörde av sig till Världen idag inte borde bekymra sig.

”Kanske hittar fyraåringens föräldrar i det samtalet nya infallsvinklar utifrån barnets frågor och erfarenheter”, skriver hon.

Min dotter är bara fyra år. Hon har just börjat lära sig om pojkar och flickor och ”att vara kär”.

Lilla Aktuellt väjde för svåra frågor om könsbyte bland barn

Könsdysfori. Att bli pojke var helt rätt för tioåriga Minea, som numera heter Max. Det berättade förra veckans ”Lilla Aktuellt”, SVT:s nyhetsprogram som vänder...

SKR: ”Migrationsverket måste respektera konvertitens tro”

Konvertiter. Migrationsverkets bedömning av konvertiter har systematiska brister, och måste ta större hänsyn till hotbild och levd tro. Det skriver Sveriges...

100 år av demokrati finner oss i politisk kris

Ledare 100 dagar utan regering I måndags firade demokratin 100 år i Sverige – ett faktum värt att fira! Den 17 december 1918 fattade riksdagen beslutet om ”allmän och lika...

Olof Edsinger i DN: Låt inte 15-åringar byta kön

Könsdysfori. Regeringen måste dra tillbaka det lagförslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att göra ett kirurgiskt könsbyte utan föräldrarnas...

Asia Bibi är kvar i sitt gömställe

Pakistan. Det är fortfarande oklart när Asia Bibi, den kristna kvinna som den 30 oktober frikändes från en dödsdom för hädelse, ska kunna lämna sitt gömställe...