Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

"Två tjejer eller två killar kan gifta sig", säger rösten i Svenska kyrkans barn-app Kyrkan. Foto: Sara Andersson

Föräldrar upprörs över kyrkans barn-app

Att Svenska kyrkans app för barn talar om samkönade äktenskap upprör två föräldrar i Mellansverige. – Min dotter är bara fyra år. Det som appen säger blir förvirrande, säger mamman.

Nyheter · Publicerad 16:49, 1 aug 2018

Det var tidigare i somras som ett par, som på grund av sina arbetsgivare vill vara anonyma, reagerade då deras fyraåriga dotter spelade på Svenska kyrkans app ”Kyrkan”. Plötsligt hörde de att apprösten sa att ”även två killar eller två tjejer kan gifta sig”.

– Vi brukar titta vad det är för app innan vi låter vår dotter spela, men den här gången gjorde vi inte det. Vi tänkte att en app från Svenska kyrkan inte kunde innehålla något konstigt, berättar mamman.

Att en app som är från fyra år informerar om samkönade äktenskap tycker de är olämpligt.

– Min dotter är bara fyra år. Hon har just börjat lära sig om pojkar och flickor och ”att vara kär”. Det som appen säger blir förvirrande. Det går emot vad hon känner biologiskt, säger mamman.

Hon poängterar att hon är medveten om att samkönade äktenskap är lagliga, men menar att det räcker om barn får information om det i en senare ålder. Dessutom anser hon att man som förälder ska kunna välja vilken information man ger sitt barn i frågan.

– Alla har inte samma åsikt om det här. Inte ens inom Svenska kyrkan.

Kvinnans man håller med.

– Jag tycker att man borde få information om vad appen innehåller, säger han.

Världen idag tar kontakt med Svenska kyrkan för att höra hur de resonerar när de informerar om samkönade äktenskap i sin app för barn och får en skriftlig kommentar från Lise­lotte Rog­berg, ansvarig för digital utveckling på kyrko­kansliets kommu­nika­tions­avdelning.

”Samkönade äktenskap finns med i filmen ’Vigsel i kyrkan’ (som är en del av appen Kyrkan) eftersom de är en del av Svenska kyrkan, och vårt samhälle. En av förhoppningarna är att filmerna ska inspirera till samtal mellan barn och vuxna om livets stora frågor”, skriver Rogberg.

Hon menar att föräldrarna som hörde av sig till Världen idag inte borde bekymra sig.

”Kanske hittar fyraåringens föräldrar i det samtalet nya infallsvinklar utifrån barnets frågor och erfarenheter”, skriver hon.

Min dotter är bara fyra år. Hon har just börjat lära sig om pojkar och flickor och ”att vara kär”.

Bibeln slagträ i debatt om Ebbas SD-KD-besked

Politik. Statsminister Stefan Löfven citerar Bibeln och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll försöker sig på att sammanfatta ”kristendomens...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...