Det var i september förra året som Vetlanda kommun arrangerade en Regnbågsvecka, med parad och föredrag under flera dagar.
Flera skolor anslöt till satsningen, hissade regnbågsflaggan och lät barnen använda lektionstiden till att måla flaggor.
När Emanuel Sennerstrand, som hade barn i flera av kommunens skolor, började undersöka vad flaggan stod för blev han illa berörd.
– De största aktörerna som använder flaggan är Stockholm Pride och RFSL. Och de har ett politiskt syfte, bland annat att ändra på sexköpslagen, införa ett tredje kön och att tillåta surrogatmödraskap, säger han.
– Det kan min familj inte stå för, och det borde inte en skola som vill leva upp till skrivningarna om allsidighet och saklighet göra heller. Så jag bestämde mig för att ta stryk för det här.
Paret hjälpte till att mobilisera det frikyrkliga Vetlanda i förbön inför regnbågsveckan, och Emanuel Sennerstrand hade ett långt replikskifte med kultur och fritidschefen i Vetlanda-Posten.
Men dessutom besökte fembarnsföräldrarna några av kommunens skolor.
– Till vår stora förvåning gick det att få skolledning, rektor och lärare att reagera på informationen om vad som ingår i Pride-konceptet på ett liknande sätt som jag gjort, säger Emanuel Sennerstrand.
– För mig var det viktigt att upptäcka att det går att använda skolans egna styrdokument, med deras krav på allsidighet och saklighet, i en sådan här diskussion.
Emanuel Sennerstrands poäng är att skolan, som ska vara allsidig och träna barnen i kritiskt tänkande, inte fullgör sitt uppdrag när den, som han säger, "hårdlanserar" Pride-flaggan utifrån enbart några av de värden som den står för.
– Man använder regnbågsflaggan som om den vore en vedertagen symbol för tolerans och människovärde, när det är så lätt att visa att den också står för sexualpolitisk extremism och för reformkrav som är minst sagt kontroversiella, säger han.
Samtalet på en av skolorna, Withalaskolan, slutade med att rektorerna uppmanade paret att anmäla skolan till Skolinspektionen för att få klarhet i vad som gäller.
– Det mäktade vi inte med. Men om samma sak händer nästa år så kommer vi definitivt göra det, säger Emanuel Sennerstrand, som tror att skolledningen fick sig en tankeställare.
– De förstår att flaggan är kontroversiell, och talade om att göra en egen symbol som skulle vara mer inkluderande av alla minoriteter.
Om skolan trots allt hissar regnbågsflaggan under nästa regnbågsvecka i Vetlanda, kommer Sennerstrands att hålla barnen hemma, trots skolplikten.
– Då är jag inte trygg längre som förälder, i och med att man väljer att pådyvla barnen åsikter som ligger så långt från vår familjs värderingar och inte heller är i linje med skolans uppdrag, säger han.