Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Skolavslutning i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Föräldrar ordnar egen skolavslutning i kyrka efter dispyt

När skolledningen i Hudene i Herrljunga flyttade skolavslutningen från kyrkan reagerade många föräldrar och tog initiativ till en egen avslutning i kyrkan.

Nyheter · Publicerad 15:30, 25 maj 2016

Rektorn i Hudene skola valde att flyttade avslutningen från kyrkan till en bygdegård. Orsaken var att några barn föräldrar inte ville att deras barn skulle vara med i kyrkan.

– Vi arbetar efter skolans värdegrund som säger att alla barn är lika mycket värda och anser att alla barn ska kunna vara med på det som händer i skolan och kom fram till att bygdegården kunde vara en bra lokal, säger rektorn Victoria Andersson till Borås tidning.

När beslutet blev känt var det många föräldrar som blev upprörda och vid ett möte med rektorn meddelade man skolan att man själva tänkte anordna en skolavslutning i kyrkan, samtidigt som skolans arrangemang skulle pågå i bygdegården.

– Vi kom fram till på föräldramötet att vi ville vara i Hudene och bevara traditionen att vara i kyrkan, säger föräldern Carin Martinsson till BT.

– När sedan rektorn kom kände vi inte att hon lyssnade till våra argument. 

När det gick upp för skolan att det skulle bli två konkurrerande avslutningar valde man att flytta avslutningen i bygdegården till dagen efter.

– Jag tog kontakt med personalen och vi fattade beslutet att flytta skolans avslutning till fredag morgon i stället, så att inte barnen ställs inför att välja, säger rektorn som hoppas att barnen kommer på avslutningen på fredagen då den omfattas av skolplikten.

Barnen får nu alltså två olika sommaravslutningar.

– Det står i kursplanen att man ska lära ut seder och traditioner och att ha avslutning i kyrkan är en lång tradition i Hudene, säger föräldern Carin Martinsson.

Nyligen fattade riksdagen beslut om att det ska vara tillåtet att ha med konfessionella inslag vid skolavslutning i kyrkan, till exempel psalmsång, bön och välsignelse. Förhoppningen med beslutet var bland annat att bringa klarhet i vad som ska gälla i fråga om skolavslutningar i kyrkan som debatterats så intensivt de senaste åren.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...