HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Folkpartiet kommer att sänka förslag om samvetsfrihet

Under onsdagen röstade Kronobergs landstingsstyrelse ja till att utreda samvetsfrihet för landstingets personal. I dag meddelar Folkpartiet att man kommer att stoppa förslaget.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 nov 2014

Kristdemokraterna fick efter förhandlingar med sig allianskollegorna i beslutet att utreda möjligheterna till samvetsfrihet för landstingspersonal i Kronoberg. Moderaterna och Centerpartiet röstade tillsammans med KD för en utredning, och det räckte för ett ja. Folkpartiet lade ner sina röster.

Sedan dess har bland andra lobbyorgansationen Rfsu satt hård press på partierna centralt och på torsdagen lyfte Vänsterledaren Jonas Sjöstedt frågan i riksdagen och kallade KD-motionen ett angrepp på aborträtten. Han fick medhåll av statsminister Stefan Löfven som i SVT senare öppnade för att agera mot abortmotståndare i vården.
- Låt oss följa vad som händer så får vi se om det finns anledning att göra någonting, sa Löfven.

På torsdagen meddelade så Folkpartiet i Kronoberg på sin hemsida att man är beredd att sänka förslaget i landstingsfullmäktige.
" I egenskap av förbundsordförande för Folkpartiet i Kronoberg vill jag vara tydlig med vi inte på något sätt stödjer ett beslut om samvetsfrihet", säger FP-politikern Gunnar Nordmark.

Eva Johnsson är KD-politikern som drivit på för förslaget om en utredning, hon har tidigare sagt så här till Världen idag om den aggressiva kampanj meningsmotståndare bedrivit:
- De har försökt koppla det till abortfrågan och att rätten till fri abort är hotad. Det är löjligt. Det handlar om svåra etiska dilemman som vården dagligen har att förhålla sig till. Det kan till exempel handla om dödshjälp i framtiden eller bedömningar kring respiratorvård.
- Det som nu sker bekräftar till hundra procent att den intoleranta toleransen har ett stadigt grepp om den svenska samhällsdebatten. Man hänvisar till vidsynthet men i själva verket går man i taket när det framförs åsikter som anses politiskt inkorrekta.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...