Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

För Monika Edén (till vänster) blev pingstförsamlingen Folkkyrkan ett viktigt andligt hem när hon var nyfrälst. För Kristina Jönsson (till höger) blev församlingen vägen till Jesus och upprättelse efter 20 år av psykiatrisk vård och ständig medicinering. Foto: Jonas Adolfsson

Folkkyrkan blev deras hem

Efter 20 år av behandling inom psykvården var Kristina Jönsson uträknad av de flesta. Men mötet med Jesus – och med Folkkyrkan i Sölvesborg, har förvandlat henne.– Jag har fått en fantastisk stöttning här i församlingen, säger hon.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 dec 2011

Sölvesborg Färgglad men ändå diskret ligger Folkkyrkan inkilad mellan bostadshusen på Danagatan. Bara ett stenkast bort finns den mysiga stadskärnan och en annan "folkkyrka", Svenska kyrkan, i rött tegel.
Men det var här, i frikyrkan, som Kristinas liv skulle förvandlas.
– Jag hade åkt ut och in i psykvården i 20 år och hade fått lika många diagnoser, berättar hon när vi möts i församlingens café.
Som bebis hade Kristina adopterats till en bra familj där hon fick en fin uppväxt. Men 17 år gammal drabbades hon av en "utvecklings- och mognadskris". Det blev början till två decennier av psykiatrisk vård och medicinering.
Allt förvärrades när båda hennes adoptivföräldrar – som varit ett viktigt stöd för henne – dog inom loppet av två år. Kristina började nu öka sitt medicinintag genom att köpa starka tabletter – illegalt.
– Det var för att jag skulle överleva. Jag famlade, jag var ju så ensam – det är man utan Gud, betonar Kristina vars situation på många sätt var helt hopplös.
För tre år sedan flyttade hon till Sölvesborg, alltjämt i dåligt psykiskt skick.
– Men Gud ledde mig till Folkkyrkans second handbutik, och där jobbade bland annat Monika Edén, berättar Kristina med en kär gest mot en trygg kvinna på caféstolen bredvid.
För att stötta Kristina bodde Monika en period hemma hos henne. Samtidigt bad församlingen till Gud för den kämpande kvinnan.
Och snart var hon mogen för att bli frälst och även att låta döpa sig.
– Det var som om jag vaknade ur ett mörker och klev in i ett ljus. Jag insåg nu att jag var värdefull för Gud, förklarar Kristina, som kom att trivas oerhört bra i församlingen.
– Det var en så härligt skön stämning, inte alls tillgjord. Här fick jag bara vara, det kändes som om jag hade kommit hem igen.
Kristinas väg mot upprättelse fortsätter. Men i dag är hon helt fri från tabletter.
– Visst kan jag ha det jobbigt ibland, men ångesten finns inte längre, säger hon och önskar att fler med psykiska besvär ska få uppleva Guds kärlek. Ingen ska behöva gå under och ingen ska behöva ta sitt liv – när Gud älskar oss, fastslår hon, innerligt men bestämt.

Efter 20 år i psykvården och med 20 olika diagnoser var Kristina uträknad av de flesta.
– De sa att jag inte skulle klara något. Men i dag har jag eget hem, egen ekonomi och jag fungerar socialt, säger hon, triumferande och mycket tacksam.
– Har man Gud så är allt möjligt. Jag har också fått en fantastisk stöttning av mina vänner, säger hon och lägger en varm hand på Monika.
Monika Edén är en av Folk­kyrkans ledare och är ansvarig för församlingens arbete med själavård och kvinnor. Även hon har fått uppleva en personlig förvandling här i Folkkyrkan. Hon var nyfrälst när hon flyttade hit från Bromölla 1998 för att börja i Folkkyrkans bibelskola. Monika är tveklös:
– Tiden här i Sölvesborg har förvandlat mitt liv.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se


Folkkyrkan är en andlig färgklick i Sölvesborg. Foto: Jonas Adolfsson

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...