Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

FN: Stor oro för de kristnas situation i Irak

FN hyser "stor oro" för de religiösa minoriteterna i Irak. Det sa António Guterres, FN:s högkommisiarie för flyktingar, vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 jun 2011

– Vi hyser stor oro för de religiösa minoriteterna i Irak, framför allt för kristna i Bagdad och Mosul, sa António Guterres, som även är chef för FN:s flyktingorgan UNHCR.

UNHCR utfärdar inom kort nya rekommendationer för hur olika länder ska bedöma irakiska flyktingars skyddsbehov. Dessa kommer att uppmana länder att särskild hänsyn ska tas till de olika minoriteterna, varibland även hbt-personer särskilt nämndes.
– Vi kommer att ta fram nya riktlinjer som inte längre utgår från geografiska områden, utan från olika gruppers utsatthet, sa António Guterres, som träffade media efter ett möte med migrationsminister Tobias Billström (M).
De nuvarande riktlinjerna avråder länder från att skicka tillbaka irakiska flyktingar till fem särskilt utsatta provinser i landet, bland annat områdena kring Bagdad, Mosul och Kirkuk.

UNHCR har tidigare kritiserat bland annat Sverige för att tvångsavvisa irakier till dessa områden. Nu sa António Guterres att utvecklingen i Irak gjort att positionerna "förts närmare varandra".
Tobias Billström underströk i sammanhanget möjligheten för alla som nekats uppehållstillstånd att anföra ny bevisning  även efter ett avslag.
– En person som fått avslag kan efter en viss tid ansöka på nytt.Och det finns alltid möjlighet att anföra nya omständigheter, så att denna kan tas med om situationen förändrats till det negativa. Detta har ibland förbisetts och jag tror att det måste understrykas mer, sa ministern.

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...