Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

FN-rapporten Heiner Bielefeldt, här vid Kyrkornas världsråds konferens, kommer i morgon till Sverige. Foto: WCC

FN-rapportör för religionsfrihet besöker Sverige

Stockholm FN:s rapportör för religionsfrihet, Heiner Bielefeldt, besöker Stockholm i morgon torsdag och fredag. Som värd för besöket står civil- och samfundsminister Stefan Attefall (KD), som säger att besöket handlar om ett ömsesidigt lärande.

Nyheter · Publicerad 11:22, 13 nov 2013

– Vi ska försöka lyssna till hur Sverige kan bli en bättre aktör för att hjälpa till att främja religionsfrihet, samtidigt som vi kan dela med oss av goda erfarenheter av hur vi arbetar här, till exempel med interreligiös dialog, säger Stefan Attefall till Världen idag på tisdagen.
Under sin vistelse i Stockholm kommer Heiner Bielefeldt bland annat att föreläsa om en ny rapport, där han utvecklar sin syn på relationen mellan genderfrågor och religionsfrihet, även att träffa riksdagspolitiker och representanter för trossamfunden, liksom att besöka Fryshusets projekt Tillsammans för Sverige, som fokuserar på ungdomar och religion.
Själv har Stefan Attefall förberett sig genom att träffa företrädare för muslimer, för ortodoxt kristna och judar.
– Jag vill samla på mig intryck av hur de upplever situationen både i de länder som de kommer ifrån, och i Sverige.

Mötet med muslimerna, berättar han, har dels handlat om hur väl det svenska samhället fungerar för muslimska trosutövare, men också om de problem som finns. I synnerhet är det muslimska kvinnor i sjal som har anledning att känna sig påhoppade och trakasserade.
– Vi har problem i vardagen som vi måste jobba med i Sverige, och som handlar om attityder, värderingar och beteenden, konstaterar Stefan Attefall.
– Men sedan är det också så att de problem som finns i människornas hemländer kommer in i Sverige, med invandringen och alla kontakter som finns. Det innebär en utmaning för oss att konflikten mellan grupper i hemländer också kan finnas i Sverige. Det gäller att aktivt jobba med det och inte gömma undan dem och tro att det som händer i omvärlden inte påverkar oss också.

I det sammanhanget, menar Stefan Attefall, kan oförmågan eller oviljan att förstå religionens betydelse för de troende snarare förhindra en konstruktiv dialog.
– Här har vi det svenska handikappet – bristen på förståelse för religiös identitet och vad religion betyder för människor. Det finns ett ganska valhänt sätt att hantera det här, säger han, och berättar om en kommunal skola som sett sig tvungen av göra sig av med sin deltidsanställde skolpräst, samtidigt som man i sin krisplanering räknar med skolprästen som en resurs.
– Det illustrerar valhäntheten hos enskilda skolor och många beslutsfattare; i vissa lägen räknar man med kyrkan som resurs, men i nästa ögonblick är man rädd för att göra fel. När vad som behövs är en mer bejakande och avspänd inställning till religion som en positiv kraft, inte minst i integrationssammanhang.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...