Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

FN lyfter krigsbrott mot Iraks kristna – tyst i svenska medier

Det har samlats in bevis som stärker uppfattningen att terrorgruppen IS har begått brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser mot kristna. Det konstaterar en utredningsgrupp inom FN i en rapport som blev känd under förra veckan. Journalisten Nuri Kino är samtidigt starkt kritisk till tystnaden inom svenska medier angående förföljelsen av kristna.

Nyheter · Publicerad 15:00, 8 dec 2022

Nuri Kino leder organisationen A demand for action, ADFA, som i flera år arbetat humanitärt och opinionsbildande för utsatta kristna minoriteter. Han uttrycker på Twitter optimism över det viktiga konstaterandet inom FN över de brott som främst Iraks kristna blivit utsatta för.

”Samtidigt kan jag inte sluta förvånas över svensk medias tystnad. Är det kristofobi? Var är inslag om FN-rapporten?” skriver han.

Rapporten, som är riktad till FN:s säkerhetsråd, slår fast att övergreppen mot kristna inkluderar tvångsförflyttningar, beslagtagande av egendom, sexuellt våld, förslavande och andra ”omänskliga handlingar”, såsom tvångsomvändelser till islam och förstörelse av kulturella och religiösa platser.

Nyhetsbyrån AP uppger att FN-gruppens fortsatta undersökningar nu främst ska fokusera på hur man kan hålla grupper och personer ansvariga för brotten som har begåtts.

Nuri Kino twittrar att han skulle vilja se ”ett riktigt svenskt sändebud för religiös förföljelse” och menar att den okunskap och ovilja till kunskap som hittills uppvisats för dessa frågor är förödande.

I dagarna lyfte även Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen förföljelsen av Jesustroende.

”Medan vi firar advent och oroar oss för att hinna klart med allt julstök före dopparedan, oroar sig många av världens kristna för ännu blodigare islamistisk terror i samband med kristenhetens stora högtid. Så ser vår tids mest tragiska jultradition ut”, konstaterar han i en ledartext i Svenska Dagbladet och menar att det behöver talas betydligt högre i Sverige om kristnas utsatthet globalt.

”Islamisters förföljelse av kristna utgör på många sätt en blind fläck bland ledande politiker och svenska myndigheter. Studera gärna de senaste årens utrikesdeklarationer”, skriver Rudenstrand och konstaterar att denna grupp inte ens nämndes i regeringens utrikesagenda under IS pågående folkmord av kristna.

Att IS har försvagats kraftigt innebär inte heller att förföljelsen av kristna minskat, tillägger han.

”Bara i Nigeria har 4 000 kristna dödats sedan årets början.”

Islamisters förföljelse av kristna utgör på många sätt en blind fläck bland ledande politiker och svenska myndigheter.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00