Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. Världen idag har tittat närmare på motionsfloran som kommit in. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera partier vill se mobbning kriminaliserat

Riksdagsledamöter inom Centern och Miljöpartiet motionerar om att kriminalisera mobbning. En moderat riksdagskvinna vill ha en myndighet som samordnar allt antimobbningsarbete.

Nyheter · Publicerad 16:01, 8 okt 2013

Vid sin partistämma i september beslöt Centern att verka för att man genom en utredning undersöker förutsättningarna för att genom en lag förbjuda trakasserier och mobbning. Flera centerpartister motionerar denna höst om detta i riksdagen. Det gör även Mats Pertoft (MP), tillsammans med partikamraten Magnus Ehrencrona.
– Mobbning är inte bara våld, utan innehåller många delar som inte faller under någon given brottsrubricering, säger Mats Pertoft, själv utbildad lärare, till Världen idag.
– Mobbning kan vara psykning, och det kan vara mobbning på nätet. Och dessa mer psykologiska delarna av mobbning är inte lika enkelt straffbara.
”Givetvis kan skol- och annan samhällspersonal misslyckas med att förhindra mobbning och brott i till exempel skolan, men det måste åtminstone finnas en skyldighet att försöka och att uppmärksamma ledningen och andra ansvariga på problemet. Om mobbning är en kriminell handling blir detta uppdrag mycket tydligare”, står det i motionen.

Mats Pertorft välkomnar Centerns ställningstagande i frågan.
- Det vore väldigt bra om kunde hitta en blocköverskridande majoritet här. Det är vi från Miljöpartiet säkert väldigt öppna för.
Även andra partier kräver någon form av kraftsamling mot mobbning i skolan. Erling Wälivaara (KD) efterlyser en ”nationell samling mot mobbning och våld” och Johnny Skalin (SD) vill att skolorna ska få en lagstadgad skyldighet att flytta på mobbande elever. Anne Marie Brodén (M) vill att regeringen satsar mer på utvärdering av antimobbningsarbetet, och att arbetet mot mobbning samlas under en myndighet.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...