Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Flera kristna fredspristagare genom åren

När Denis Mukwege på måndagen mottog Nobels fredpris var han inte den första kristna personen att få den prestigefyllda utmärkelsen. Han är i gott sällskap av Martin Luther King, Moder Teresa, Desmond Tutu och Dag Hammarskjöld.

Nyheter · Publicerad 15:34, 12 dec 2018

Vad en människa har för övertygelse i sitt hjärta vet bara hon själv och Gud. Men det finns flera personer som har varit mer eller mindre uttalat kristna som har fått Nobels fredspris.

En av dem är Martin Luther King, som kanske mest är känd för sitt tal ”I have a dream” och sin kamp för afroamerikaners rättigheter i USA på 50- och 60-talen. Men han var också baptistpastor.

”Mörker kan inte driva ut mörker, det är bara ljus som kan göra det. Hat kan inte driva ut hat. Bara kärlek kan göra det”, ska King ha sagt.

”Om en man inte har upptäckt något som är värt att dö för passar han inte för att leva”, är ett annat, nästintill bibliskt, citat som han ska ha sagt.

Martin Luther King mördades 1968, fyra år efter att han tilldelats fredspriset.

En annan kristen person som har fått Nobels fredspris är Moder Teresa. Den albansk-indiska nunnan som vigde sitt liv åt fattiga i Calcuttas slum talade ofta om sin tro, men drog sig heller inte för att göra kontroversiella uttalanden baserat på sina kristna värderingar.

”Den största fredsförstöraren är abort. […] Om vi accepterar att en mamma dödar sitt eget barn, hur kan vi säga åt andra människor att inte döda varandra?” sade hon.

Moder Teresa fick Nobelpriset 1979 och har, efter sin död, helgonförklarats.

En svensk person som mottagit fredspriset och verkar ha varit kristen är Dag Hammarskjöld. Nationalekonomen och diplomaten som var FN:s generalsekreterare 1953–61 skrev manuset till boken Vägmärken, som hittades i hans lägenhet efter att han tragiskt omkommit i en flygincident i Nordrhodesia (nuvarande Zambia).

Bilden av Dag Hammarskjöld som framträder i boken är, enligt vissa, den av en kristen mystiker, enligt andra en sökare och enligt ytterligare andra en bekännande kristen.

Själv beskrev han boken som ”en sorts ’vitbok’ rörande mina förhandlingar med mig själv – och Gud”. Nobelpriset fick han strax efter sin död 1961.

Ytterligare en kristen fredspristagare är Desmond Tutu. Den 87-årige sydafrikanske kyrkoledaren gjorde sig känd för sin kamp mot apartheid och för mänskliga rättigheter och uppges vara anglikanska kyrkans första svarta ärkebiskop.

Även Desmond Tutu har satt trosfyllda tankar på pränt. Tillsammans med dottern Mpho Tutu har han skrivit boken Förlåtelse: den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld.

Desmond Tutu fick Nobelpriset 1984.

Den största fredsförstöraren är abort. […] Om vi accepterar att en mamma dödar sitt eget barn, hur kan vi säga åt andra människor att inte döda varandra?

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...